ONAFHANKELIJK VAKBLAD VOOR DE BRUIDSMODE

Winkels van de toekomst

De EuroShop-beurs in Düsseldorf in februari van dit jaar bood volop inspiratie voor de winkel van de toekomst. Niet alles is even relevant voor bruidsmodewinkels, maar toch waren er veel innovatieve producten en concepten te ontdekken bij de 2.300 exposanten uit 57 landen.

Tekst Stefanie Hütz

De EuroShop-beurs in Düsseldorf in februari van dit jaar bood volop inspiratie voor de winkel van de toekomst. Niet alles is even relevant voor bruidsmodewinkels, maar toch waren er veel innovatieve producten en concepten te ontdekken bij de 2.300 exposanten uit 57 landen.

Winkelinrichting: alles voor de zintuigen

De nieuwe inrichtingssystemen, bijvoorbeeld van Umdasch of Visplay, kenmerken zich dooreen hoge mate van flexibiliteit. Het assortiment, de presentatievormen, de locatie van de meubels in de winkel: alles is snel te veranderen. Tegelijkertijd zijn de meeste winkelelementen aangesloten op het lichtnet of internet. Dat biedt kansen voor het uitlichten van de jurken en kostuums, maar ook voor de integratie van schermen met sfeerbeelden of productinformatie.

De zintuigen speelden een belangrijke rol in de stand: met behulp van eye-tracking werd de gemoedstoestand van de gasten bepaald en vervolgens werden ze verwend met de juiste verlichting, muziek en een drankje.

Beton in bruidsmodewinkels?

Er was ook veel opwinding over productietechnologieën en materialen: 3D-printing speelt een steeds belangrijkere rol. En is beton veel te industrieel voor bruidsmodewinkels? 3DConcrete Printing Solutions produceert individueel vorm te geven meubelen van beton, die er bijvoorbeeld bijna als geweven textiel uitzien. Verschillende kleuren en zelfs kleurverlopen zijn mogelijk. Aan het einde van hun levensduur zijn de producten 100 procent recyclebaar.

Duurzaamheid

Het thema duurzaamheid stond centraal tijdens EuroShop. Dit werd mooi vormgegeven door de Deense designtextielfabrikant van Kvadrat en de startende dochteronderneming Really. Deze partijen produceren solid textile boards, die visueel en inhoudelijk perfect passen bij de mode-industrie en gebruikt kunnen worden als schappen, achterwanden of tafelbladen. Versnipperde Gucci-tassen kunnen zelfs deel uitmaken van de basis van deze boards, net als afgedankte handdoeken uit de hotelindustrie of textielafval uit de Kvadrat-productie. In samenwerking met Kvadrat kunnen merken ook winkelelementen laten maken van hun eigen stofresten en gebruikt textiel.

Verlichting is alles

Ook in het verlichtingssegment is het 3D-printen aangekomen. Signify, wereldmarktleider op het gebied van verlichting, print armaturen en lampenkappen op projectbasis. Er was veel aandacht voor het op de juiste manier verlichten van winkels. Met behulp van apps kunnenwinkeliers met een druk op de knop verschillende lichtscenario’s starten. Dynamisch licht wordt ook gebruikt in etalages om de aandacht van voorbijgangers te trekken. De etalage is de beste manier om dit te doen: Guardian Clarity biedt ruiten van niet-reflecterend glas aan waarin het zonlicht niet wordt gereflecteerd. Om winkels zonniger te laten ogen, bieden de ceiling panels van Signify uitkomst. Daarnaast heeft Ansorg de plafondlamp voor paskamers geperfectioneerd. De zogenaamde light shower helpt om het uitzicht in de spiegel zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Visual merchandising

Een andere trend die ook in de winkels terug te zien is, is groen (bijvoorbeeld door Florawallen Tree locate) en beestachtig. Die laatste decoratietrend kwam terug in de vorm van apen tot hagedissen. Maar ook op het gebied van paspoppen heeft de tijd niet stilgestaan: dankzij3D-printing worden ze steeds levensechter, zoals onder andere Hans Boodt en Genesis Mannequins aantoonden.

Een andere product-highlight was de ambient wall van Wallcreators, een verdere ontwikkeling van klassieke LED-achtergrondverlichte posters. Hierbij zijn dynamische lichtanimaties te zien met hoge resolutie textieldrukmotieven. Met de LED-videomuren neemt Aluvision de klant volledig mee in een virtuele wereld: een superscherp bos, strand of kleurige bloemenweide. Met vrij te combineren LED-letters genaamd abc Mix, trok het bedrijf Long Life LED veel aandacht. Woorden naar keuze kunnen met behulp van een magnetisch insteeksysteem in enkele seconden worden gecombineerd, verlicht en geïntegreerd in de presentatie. Zo heb je een kant-en-klare reclameboodschap in no time.

Food

Voor het eerst heeft EuroShop een apart deel van de beurs gewijd aan het opkomende gastronomische segment. Want ook dat is een echte trend in retail: klanten worden gasten die op zoek zijn naar een totaalervaring. En daar hoort ook goed eten en drinken bij. In de winkel van de toekomst is een kopje automatenkoffie met een koekje vervangen door een barista, een juicebar of ander food concept. Wat opviel waren de diverse partijen die totaalpakketten aanbieden. Niet alleen de inrichting, maar ook marktanalyse, conceptontwikkeling, planning, implementatie, installatie, personeelstraining en coaching tijdens de exploitatie, zodat de winkeliers zich volledig aan hun kerncompetentie kunnen wijden.

DEEL DIT BERICHT