Het digitale contact met klanten is bijna een voorwaarde als de doelgroep jonge mensen betreft. Zodoende maakt ook de bruidsmodehandel kennis met een modern fenomeen: mediastress. Hoe vindt men balans tussen interactie met de klanten zonder zelf ten onder te gaan aan de werkdruk? Hoe beschermt men de eigen werknemers en zichzelf?
Het gezegde gaat: de handel moet daar zijn waar de klanten zijn. En die klanten zijn actief op sociale netwerken, niet in het minst om meer te weten te komen over bedrijven en producten. De grenzen tussen zakelijk en privé vervagen. Maar social media hebben ook hun prijs: het publiek verwacht regelmatig nieuwe, interessante content en een snelle reactietijd. En dat zet bedrijven onder druk.
FOCUS OP RELEVANTE MEDIA
Mediastress reduceren begint met het concentreren op de juiste kanalen. Ravi Walia, eigenaar van het gelijknamige socialmedia-adviesbureau in Düsseldorf, geeft aan dat Instagram, Pinterest en Facebook momenteel de meest relevante social media zijn voor bruidsmodezaken. De fotosharing-app Instagram groeit het sterkst, met als grootste gebruikersgroep jonge vrouwen. Facebook is populairder bij de leeftijdsgroep van dertig jaar en ouder.
KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT
Consumenten zoeken dialoog en inspiratie, zijn geïnteresseerd in verhalen, zoeken achtergrondinformatie en willen geëntertaind worden. “De content moet bij de doelgroep passen. Daarbij geldt: kwaliteit boven kwantiteit”, aldus Ravi Walia, die denkbeeldig in de rol van de klant stapt als hij zijn posts samenstelt. Op basis van een gezamenlijk uitgewerkte strategie verzorgt Ravi Walia desgewenst het complete socialmedia- management voorbedrijven en personen.
ANALYSEREN EN OPTIMALISEREN
“Maak gebruik van de analysetools, bijvoorbeeld Google Analytics, om beter in te kunnen spelen op de wensen van de klanten”, is een verdere aanbeveling van Ravi Walia. De statistieken laten zien welke inhoud door wie en wanneer gezien wordt. Het bewust worden van deze kennis, zorgt ervoor dat men echt waardevolle posts kan publiceren en een overdosis aan onnodige informatie kan vermijden. Volgers, likes en reacties zijn niet de enige indicatie voor succes, omdat men die ook allang kan kopen. “Maar het is over het algemeen een goed resultaat als drie procent van de volgers reageert met likes en reacties.”
MEDEWERKERS BEWUSTMAKEN EN BESCHERMEN
Pling, plop, pling: uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde smartphonegebruiker zijn apparaat 80 keer per dag ontgrendelt en ongeveer 2600 activiteiten uitvoert. Whats-App-berichten, voicemail, e-mail en socialmedia-berichten: een stortvloed aan informatie die het brein niet optimaal kan verwerken. De efficiëntie daalt. De Amerikaanse psychiater Edward Hallowell noemt dat Attention Deficit Trait (ADT). Dit begrip is verwant aan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Volgens artsen veroorzaakt intensief mediagebruik symptomen die ook bij ADHD voorkomen. Deze mensen klagen over concentratieproblemen en een korte spanningsboog. De Belgische adviseur, auteur van het boek BrainChains en (team)coach dr. Theo Compernolle waarschuwt: “De manier waarop we met informatie-
en communicatietechnologie omgaan, always on, ondermijnt onze intelligentie, productiviteit en creativiteit.” De bruidsmodezaken hebben behoefte aan ontspannen, op mensen gerichte medewerkers.
Volgens dr. Theo Compernolle betekent goed leiderschap dan ook ‘tekenen van chronische stress herkennen bij zichzelf en medemensen en daarop reageren’. Een mogelijkheid is scholing, met als doel het team veerkrachtiger en bewuster te maken. “Stop met multitasken”, is een advies, net als het inplannen van vaste tijden voor e-mail en social media. Arbeidspsycholoog dr. Michelle van Laethem van de Universiteit Amsterdam raadt werkgevers aan om duidelijk te communiceren wat ze van hun werknemers verwachten. “Om het gevoel van druk te verminderen, moeten medewerkers weten dat ze het liefst zo snel mogelijk moeten reageren op hun zakelijke e-mails en berichten, maar dat dit niet in hun vrije tijd en vakantie wordt verwacht.” De expert weet ook dat mensen hierin verschillen zijn. Terwijl de een werk en privé strikt gescheiden wil houden, heeft de ander meer behoefte aan flexibele grenzen. Conclusie: digitale technologie biedt interessante mogelijkheden, maar het draait met
name om het passende gebruik. Last, but not least moet vermeld worden dat voldoende slaap, veel beweging en de nieuwe trend ‘onderdompelen in de natuur’ effectief zijn tegen mediastress. Misschien is uw volgende bedrijfsuitje buiten in de natuur? Vergeet niet de positieve ervaringen te delen via uw socialmedia-netwerk.