ONAFHANKELIJK VAKBLAD VOOR DE BRUIDSMODE

Trendonderzoeker Laura Puricelli: De nieuwe generatie Z

Laura Puricelli wordt gezien als de belangrijkste trendonderzoeker op het gebied van fashion & luxury. De specialiteit van de Italiaanse is Generation Z. Hier legt ze uit hoe bruidsmoderetailers zich kunnen aanpassen aan deze nieuwe generatie.

Gen Z is de eerste digital native generatie en erg bewust van onderwerpen zoals duurzaamheid en hoe bedrijven daarmee omgaan. Gebruiken ze milieuvrien- delijke materialen, hoe duurzaam is hun productie- proces, hoe inclusief zijn ze en hoe gaan ze om met de gender gap? Maakt een bruidsmodelabel gebruik van lokale ambachtsmensen voor het handwerk, communiceren ze op een authentieke manier en hoe transparant is hun bedrijfsvoering? Daarnaast wordt hun koopgedrag ook beïnvloed door in hoeverre ze zich individueel kunnen uiten. Ik zie daarom kansen voor retailers en bruidsmodelabels in bijvoorbeeld mix & match, of een aanbod van unieke vintage accessoires.

Koopproces

De modebranche en de luxe branche, dus ook bruidsmode, kunnen niet zonder de fysieke winkel. De inspiratie daar voor doet Gen Z op door social media en influencers. Maar de bruidsjurk is een emotioneel, handgemaakt, vaak made to order product waar maatwerk bij komt kijken. Daar is menselijk contact voor nodig en daarom is de winkel onmisbaar. Deze generatie heeft geen zin om tijd te verspillen aan het zoeken naar een japon. Ze gaan naar de winkel als ze weten wat ze willen. Daarom blijven bijvoorbeeld chats, virtuele pasmomenten en online consults ook belangerijk na de pandemie. Niet alleen voor Gen Z trouwens. Veiligheid zal ook na corona een hot topic zijn, daarom blijft die online focus sowieso nog wel even prioriteit.

Retailconcepten

Ook Gen Z wil omringd worden door de intieme cirkel van familie en beste vrienden tijdens het passen van hun trouwjurk. Ze willen oprecht advies, dat ligt in de lijn van de body positivity trend die nu zo belangrijk is. De koopervaring in bruidsmodeboetieks zal ook dramatisch veranderen naar een multizintuigelijke beleving. Je moet de droom van een bruid in spe namelijk al in de winkel tot leven laten komen. Prikkel alle zintuigen: met geur, speel video’s af van ceremonies, projecteer beelden op de muren: hun droombruiloft begint in uw winkel.

Migratie-achtergrond

Bruidsmoderetailers moeten openstaan voor personalizen: wat matcht bij de culturele achtergrond van deze generatie? Traditie en innovatie spelen hierin allebei een rol. De interesse voor jurken die naar andere gelegenheden dan de bruiloft worden gedragen zal groeien. Dus niet alleen voor de grote dag, maar ook voor het feest achteraf. De trouwdag blijf een droom, maar de bruidsjurk moet vaker kunnen worden gedragen. Dat heeft ook weer te maken met het duurzame shopgedrag van Gen Z. Door corona hebben we ruim een jaar verloren en iedereen staat te trappelen om te trouwen. Sommige stellen hebben geen jaar om te plannen, en een bruidsjurk vermaken kost veel tijd. Bied daarom voor die eerste golf, die ook uit millennials bestaat, vooral veel flexibiliteit aan in het bewerkstelligen van hun droom.

Veranderingen door Corona

We hebben nu meer dan een jaar verloren aan Covid en zoveel stellen staan te popelen om te trouwen. Mijn advies: wees als bedrijf flexibel, bestel producten voor spontane bruidsparen die je op voorraad houdt. En concentreer u op bruidsmodelabels die korte levertijden garanderen. Want de bruiden die nu de winkels bestormen – en dat zijn natuurlijk ook veel millennials van Gen Y – verwachten maximale flexibiliteit om hun dromen waar te maken.

Laura Puricelli is een expert in koopgedrag en Gen-Z-strategieën.

DEEL DIT BERICHT