ONAFHANKELIJK VAKBLAD VOOR DE BRUIDSMODE

Q&A met Li Edelkoort

Voorafgaand aan haar presentatie op de Munich Fabric Start voor 2019/2020 sprak Sposa Facts met trendwatcher Lidewij Edelkoort over de trends en mode-ontwikkelingen, die ook de bruidsmode van de komende seizoenen beïnvloeden.

Voorafgaand aan haar presentatie op de Munich Fabric Start voor 2019/2020 sprak Sposa Facts met trendwatcher Lidewij Edelkoort over de trends en mode-ontwikkelingen, die ook de bruidsmode van de komende seizoenen beïnvloeden.  

Interview: Rüdiger Oberschür

In voorgaande seizoenen hebben we veel vintage- en boho-chic gezien. Houdt deze trend aan?

“Ik word een beetje moe van het woord vintage. In mijn optiek willen mensen niet langer terugblikken en deze trend doorbreken. Het gaat veel meer om een eigentijdse uitstraling, dan om de revival van een jurk die men honderd jaar geleden droeg. Ik ben van mening dat de jurk van de bruid het hart van het feest moet vormen. Daarom zouden mensen eerst duidelijk moeten hebben hoe ze willen feesten. Waar wordt de bruiloft gevierd, wat wordt er qua eten geserveerd, hoe zien de decoraties, hun eigen lifestyle, partner en de hele enscenering eruit? Al die elementen kunnen dan samenkomen in het design van de jurk en de complete bruidslook.”

We hebben eerder veel blush-tinten en witvariaties gezien. Welke kleurentrends voorziet u in de bruidsmode?

“In het overall modebeeld komen veel nude-tinten voor. Dat betekent dat in de bruidsmode de zogenaamde heavenly colours, kleurtinten die geïnspireerd zijn op de kleuren van de zonsopkomst en het vroege ochtendgloren, een grotere rol gaan spelen. Wit blijft, in al haar facetten. Ik kan me voorstellen dat we vooral de dirty white-tinten veel gaan zien. En ook roze blijft zeker relevant.”

Door naar de materialen: blijft de kant-trend aanhouden?

“In het dagelijkse modebeeld gaat kant aan betekenis verliezen. Kant wordt fijner en transparanter en gecombineerd met technieken die voor meer mogelijkheden zorgen, zoals macramé. Ook de toepassing van kant wordt anders. Het wow-effect, het ‘kijk eens wat ik aan heb’, maakt plaats voor een benadering waarbij kant gecombineerd wordt met stiksels en borduurwerk en de focus meer op de pasvorm ligt. Daarbij kan een zwaardere zijde, volumineus toegepast, zoals men nu al ziet bij Cristobal Balenciaga, heel belangrijk worden. En natuurlijk gaan ook de meer bedekte ontwerpen de komende tijd een centrale plek innemen in de bruidsmode.”

Heeft hertogin Meghan een rol gespeeld als internationale trendsetter?

“Natuurlijk, een koninklijke bruiloft is geen tuinfeestje. Interessant is de vraag of toekomstige bruiden gedurende de hele huwelijksdag dezelfde jurk zullen gaan dragen. Ik voorzie een trend waarbij er gekozen wordt voor een opvallende rok, die de bruid kan combineren met twee of zelfs drie tops, zoals een kasjmieren sweater. Ook de vraag wat er na de bruiloft met de jurk gedaan wordt, zorgt voor nieuwe eisen aan het design. Bijvoorbeeld wanneer de japon na de bruiloft bij een andere gelegenheid wordt gedragen.”

Neemt de invloed van haute couture op de bruidsmode toe?

“Ontwerpers als Viktor en Rolf doen het al heel goed met hun ontwerpen op het snijvlak van haute couture en bruidsmode. Ik denk dat we de algemene modetrends van het volgende seizoen ook in de bruidsmode terug gaan zien. Denk dan aan meer volume in de ontwerpen en details zoals bedekte schouders.”

DEEL DIT BERICHT