ONAFHANKELIJK VAKBLAD VOOR DE BRUIDSMODE

Q&A met Hermann Thole

Hermann Thole was 32 jaar lang de eigenaar van bruidsmodezaak C. A. Thole in het Duitse Cloppenburg. Sinds mei 2017 is hij adviseur van de Interbride. Zijn functie: ambassadeur en bestuurslid. In een gesprek met Sposa Facts vertelt hij over de vernieuwingen en de toekomst van deze vakbeurs.

Hermann Thole was 32 jaar lang de eigenaar van bruidsmodezaak C. A. Thole in het Duitse Cloppenburg. Sinds mei 2017 is hij adviseur van de Interbride. Zijn functie: ambassadeur en bestuurslid. In een gesprek met Sposa Facts vertelt hij over de vernieuwingen en de toekomst van deze vakbeurs.

Hoe zien de plattegrond en opbouw van de Interbride er deze keer uit?
“Ook het komende jaar staan de wensen van de bezoekende detailhandel en van de fabrikanten centraal. Met andere woorden: uw beursbeleving wordt nóg beter, omdat het merkenaanbod op een nieuwe manier wordt ingedeeld. En dat zorgt ervoor dat uw inkoopgemak wordt verbeterd. De nieuwe indeling van de beurshallen kan met recht revolutionair genoemd worden. Vrijwel alle stands staan aan de zogenoemde ‘Business-walk’, waardoor u altijd overal langs loopt. De stands tot 40m2 verzamelen zich in het midden van de hallen. De stands van meer dan 40m2 staan aan de buitenkanten van de Business-walk.”

Aan de hand van welke criteria worden de stands toegewezen?
“Om nog meer overzicht voor u als bezoeker te creëren, hebben de hallen behalve het grote aanbod van internationale bruidsmodemerken ook nog extra thema’s. In hal 8a is een uniek aanbod van merken die avondmode en occasionwear presenteren. In hal 8b vindt u alle belangrijke aanbieders van bruidsaccessoires en de mode voor de bruidegom. De beursorganisatie geeft hiermee invulling aan uw wensen om de Interbride-opzet nog meer te laten aansluiten op de manier waarop u, als bruidsmodespecialist, uw collecties voor 2019 gaat inkopen. En dat alles natuurlijk in de heerlijke, inmiddels bekende en toch altijd weer vernieuwende, Interbride-atmosfeer. Die biedt u alle ruimte om uw inkoop tijdig, zorgvuldig en afgewogen te organiseren.”

In het verleden was er behoorlijk veel kritiek dat de stands van de organisatoren de beste plekken zouden hebben.
“Ik heb deze kritiek ook gehoord en een blik op de plattegrond voor 2018 laat zien dat deze stands zich over het algemeen aan de buitenranden bevinden. Overigens betalen de organisatoren gewoon standhuur–evenveel als alle andere exposanten. Vanuit mijn waarneming als extern adviseur ontstaan veel kritiekpunten uit onwetendheid en/of gebrek aan informatie. Er is weinig bekend over wat de vereniging achter de Interbride en de organisatie daarvan, überhaupt doet. Deze vereniging bestaat uit 23 branchepartners, die naast hun normale baan een internationale beurs organiseren en die echt blijven ontwikkelen. Het bestuur, en ik dus ook, werkt voor een kleine onkostenvergoeding. De filosofie ‘Van de branche, voor de branche’ is wat de Interbride drijft. De constructie van de Interbride is uniek in Europa en misschien wel wereldwijd!”

Hoeveel exposanten nemen deel aan de Interbride?
“Het is nog te vroeg voor exacte cijfers. Wat ik wel kan zeggen, is dat het aantal geboekte stands inclusief de maand november tien procent hoger ligt dan in dezelfde periode in de afgelopen jaren. Met deze tussenstand zijn we heel tevreden. Een bijzondere nieuwe toevoeging aan onze lijst van avondmode-exposanten is het internationale merk Unique. Dit bedrijf doet voor het eerst mee aan de Interbride en daar zijn we erg blij mee.”

Wat worden de highlights van 2018?
“Onder branchekenners is de Interbride als veelzijdige en hoogwaardige inkoopbeurs op zich al een highlight. Natuurlijk motiveert dat ons en het zorgt ook voor verwachtingen bij bezoekers en fabrikanten. Het beurslandschap verandert en we verwachten dat beleving meer verbonden wordt aan kwaliteit. Zoals onze beursplattegrond laat zien, is het niet langer voldoende om op bekende beursconcepten te vertrouwen. De klant wil verandering. De ‘Interbride Business Talk’ is een nieuw initiatief in 2018 en is speciaal gericht op het ontmoeten van andere dan de u al bekende branchegenoten. Zowel de fabrikanten als uw collega-bruidsmodespecialisten. Uit binnen- en buitenland. Interbride 2018 gaat deze ontmoetingen met uw branchegenoten actief ondersteunen; juist op die momenten waar het inkopen van de collecties niet meer centraal staat in uw gesprekken. Nieuwe contacten zorgen voor inspiratie en kunnen nieuwe deuren openen.”

Wat zijn de entreecriteria voor bezoekers?
“Omdat de Interbride een echte B2B-beurs is, worden we vooral bezocht door internationale bruidsmodespecialisten, agenten en inkopers van de detailhandel. Zestig procent van deze bezoekers komt uit Duitstalige landen. Veertig procent komt uit Europa en de rest van de wereld. Op onze website kunnen bezoekers zich snel en gemakkelijk registreren en hun gratis entreekaartje meteen printen. Een criterium voor registratie is dat men ingeschreven is in het handelsregister. Het daadwerkelijke registreren van bezoekers doet een speciaal bedrijf. Momenteel werken we nog aan het verplaatsen van de registratie naar vóór de beurshallen om een snellere toegang voor onze gasten te creëren en niet meer te hoeven controleren in de hallen zelf. Het telkens opnieuw scannen van de entreekaartjes was altijd weer reden voor kritiek.”

Om welke reden zijn de data voor de beurs 5 tot en met 8 mei 2018?
“Dit is bewust meteen aansluitend op de Barcelona Bridal Fashion Week. Het idee daarachter is dat retailers eerst deze belangrijke show zien en overzicht hebben van de trends. De Interbride is dan, een week later, in haar functie als inkoopbeurs een perfect platform om collecties samen te stellen. Mijns inziens is dat een aantrekkelijke combinatie voor exposanten en bezoekers. In twee weken en met een redelijke mate van inspanning kunnen de fabrikanten de organisatie en bemanning van hun stands optimaal inzetten. Bezoekers kunnen zich tijdens de fashionshows in Barcelona laten inspireren en informeren. En de rust om te bestellen vinden ze daarna bij ons. Een win-winsituatie voor iedereen.”

Hoe ziet de Interbride er volgens u over vijf jaar uit?
“Dat is natuurlijk niet los te zien van de ontwikkeling van het hele beurslandschap. Maar ik weet zeker dat de Interbride zal blijven groeien – ook wat betreft haar internationaliteit. Voor haar internationale uitbreiding is al budget opzij gezet, zodat in de toekomst de hele internationale branche in Düsseldorf zal zijn. De duidelijke strategische focus van de Interbride en haar keuze van beursdata zal verdere synergiën in de branche geven die nu nog niet zichtbaar zijn.”

Als u een wens mocht doen, wat zou dat dan zijn?
“Stop met de gekte rondom data. Ik kan alleen maar waarschuwen tegen de wedloop om beurzen steeds vroeger als eerste te willen organiseren. Degenen die daarvoor de prijs betalen, zijn uiteindelijk de bezoekers en fabrikanten. Want bedrijven voelen een gigantische druk om de collecties op tijd af te hebben voor productie en daar lijden de creativiteit en perfectie van de ontwerpen onder. En de bezoeker moet voorzichtig zijn om inkopen te doen op het moment dat hij nog niet eens weet wat de trends worden. Hij loopt het risico zijn inkoopbudget verkeerd te investeren. Wij als partijen – en daar betrek ik alle eursorganisatoren bijdragen de verantwoordelijkheid voor onze branche en moeten daarom betrouwbaar zijn en de winkels die zekerheid bieden.”

DEEL DIT BERICHT