ONAFHANKELIJK VAKBLAD VOOR DE BRUIDSMODE

Maak ruimte! Hoe ziet de perfecte paskamer eruit?

Dat is de vraag die Sposa Facts stelde aan ervaren winkeldesigners, stylisten, verlichtingsexperts en uiteraard winkeliers. Over één ding zijn ze het allemaal eens: het grote belang van de pasruimte als plek om beslissingen te nemen.

Dat is de vraag die Sposa Facts stelde aan ervaren winkeldesigners, stylisten, verlichtingsexperts en uiteraard winkeliers. Over één ding zijn ze het allemaal eens: het grote belang van de pasruimte als plek om beslissingen te nemen.

Image credits: Pronovias


Te krap, te muf en slecht verlicht: de resultaten van een onderzoek dat lichtspecialist Ansorg in 2017 door het Duitse onderzoeksinstituut Innofact liet uitvoeren naar paskamers, logen er niet om. Zorgwekkend, al gaat het vooral om de ‘gewone’ modebranche. 
Volgens de studie verlaat meer dan 40 procent van de consumenten soms een winkel zonder aankoop, omdat de pashokjes niet bevallen. 73 procent is geïrriteerd door het slechte licht (bijna 80 procent voor vrouwen), meer dan 66 procent door het ontbreken van een spiegel om de achterkant te bekijken. Bijna 63 procent heeft geen bewegingsvrijheid en bijna 60 procent klaagt over onvoldoende frisse lucht. Duidelijke cijfers, die laten zien dat hier kansen onbenut gelaten worden. Gelukkig laten actuele renovatieprojecten zien dat er momenteel meer aandacht aan dit ‘verdomhoekje’ wordt besteed.

Sfeer en ruimte
“Een ontspannen sfeer is in bruidsmodewinkels heel belangrijk”, benadrukt Tina Jokisch, eigenaresse van Schwitzke & Partner Architects in Düsseldorf. Ze vervolgt: “Voldoende ruimte is ontzettend belangrijk. De klant en de adviseur moeten immers genoeg plek hebben om de soms omvangrijke jurken comfortabel aan en uit te trekken. Bij Brautraum in Herzebrock (Duitsland, red.) hebben de kleedkamers bijvoorbeeld een binnenmaat van 1,80 x 1,80 m.”

VIP-kamer
Bruids- en avondmodewinkel Hänsel & Gretel in Gunskirchen (Oostenrijk, red.) heeft onlangs zelfs een VIP-kamer van ongeveer 25 m² ingericht. Deze ruimte wordt gescheiden van de rest van de showroom door een glazen deur om de intimiteit te waarborgen. “Grote ramen zorgen voor perfect daglicht en frisse lucht en de kamer is voorzien van airconditioning. Een grote spiegelwand biedt de bruid de mogelijkheid om zichzelf van alle kanten te bewonderen. Daarnaast heeft de kamer een eigen muziekinstallatie; bruiden mogen hun eigen muziek meenemen”, vertelt eigenaresse Christine Rührlinger. Ze is zeer tevreden met haar investering. “De kamer kan geboekt worden voor 50 euro extra en is zeer populair bij onze bruiden.”

Privacy is belangrijk
Jochen M. Messerschmid, eigenaar van MAI Messerschmid Architekten und Innenarchitekten uit Stuttgart, adviseert om de kleedruimtes waar mogelijk over de winkel te verdelen, zodat elke bruid en haar soms flinke gezelschap zich in een ongedwongen privésfeer wanen. 
“We hebben onze drie kleedruimtes zo geplaatst dat het gezelschap van de ene bruid niet naar andere bruiden kan kijken. Twee ruimtes zijn zelfs zo ingericht dat ze totale privacy hebben”, leggen Brautraum-eigenaresses Svenja Exner en Sinah Dumpe uit. Het architectenbureau Blocher Partners uit Stuttgart adviseert daarnaast ook om de paskamers zo ver mogelijk van de ingang te plaatsen.

Voldoende ruimte
Niet alleen ín de paskamer moet er voldoende ruimte zijn, ook de plek waar de bruid haar jurk presenteert en bewondert, moet ruim genoeg zijn. “Ook hier moeten er spiegels zijn voor een compleet beeld van de outfit”, aldus het team van Blocher Partners. “Daarnaast moet er een platform zijn waarop de klant kan staan, zodat de jurk optimaal valt en precies kan worden afgespeld”, vertelt Jochen M. Messerschmid. Hij voegt toe: “Een gezellige inrichting met sofa’s of fauteuils en bijzettafels zorgt voor een goede sfeer.” Tina Jokisch is het daarmee eens. “Zo kan het gezelschap van de bruid comfortabel afwachten tot dé jurk gevonden is.” Jochen M. Messerschmid raadt om dezelfde reden aan om drankjes te serveren aan het gevolg.

Huiselijke sfeer
“In principe”, zegt Heinz-Herbert Dustmann, eigenaar van het internationale winkelinrichtingsbedrijf Dula, “zou de sfeer van de winkel consequent doorgevoerd moeten worden in de pasruimtes.” Tina Jokisch geeft de voorkeur aan hoogwaardige materialen die de indruk geven van een chique hotelsuite en pleit voor comfort door zacht tapijt. Heinz-Herbert Dustmann vindt ook dat de pasruimtes er huiselijk moeten uitzien. “Dit kan worden bereikt met stof of behang op de muren, mooie hockers of stoelen. Er moet ook voldoende opbergruimte zijn voor mobiele telefoons, brillen of handtassen, evenals praktische kledingrails en haken voor je eigen garderobe.” Grote spiegels zijn al genoemd en deze zijn volgens Jochen M. Messerschmid in het ideale geval van achteren verlicht.

Perfect licht
“Goede en realistische verlichting is een must om de bruid blij te maken en zichzelf mooi te laten voelen, zelfs als de jurk in de wintermaanden wordt uitgeprobeerd en een kleurtje van de zon ontbreekt”, meent Tina Jokisch. Wat betekent dat? Jochen M. Messerschmid legt uit: “Directe verlichting van bovenaf is taboe en als het wordt gebruikt, mag het nooit direct naar beneden schijnen, maar moet het via de muur weerkaatsen.”

Lichtgeoptimaliseerde paskamers
Lichtexpert Ansorg heeft onder de naam Youzon een lichtgeoptimaliseerde paskameroplossing ontwikkeld met een intelligente spiegel. Op basis van RFID-technologie (identificatie met radiogolven) herkent de spiegel de materialen die worden gepast en past deze het licht hierop aan. Van dicht bij is de kwaliteit van de stoffen dan bijzonder goed zichtbaar. Dit is immers enorm belangrijk, net als een goede kleurweergave. Dat beaamt Heinz-Herbert Dustmann. De Dula Group heeft ook een eigen lichtplanningsteam. “Het licht moet speciale eigenschappen hebben om de verschillende tinten wit, roze en champagne in de bruidsjurken of de blauwe en zwarte nuances in de herenkostuums optimaal weer te geven.”
Laten we teruggaan naar Ansorgs Youzon: een ‘lichtaura’ tegenover de passpiegel zorgt ervoor dat bruiden zichzelf stralend aankijken en niet geconfronteerd worden met een bleek gezicht. Tina Jokisch: “Ik vind de functie waarmee het wisselende licht gedurende de dag gesimuleerd wordt geweldig. Zo kan de bruid al tijdens het passen zien hoe haar jurk er overdag én ’s avonds bij kaarslicht uitziet.”

Innovatieve technologieën
Innovaties als Youzon worden door de bovengenoemde deskundigen als nuttig beschouwd. Ze staan echter sceptischer tegenover andere digitale hulpmiddelen, die steeds vaker hun weg vinden naar de paskamers van de modesector. Denk bijvoorbeeld aan het tonen van productalternatieven of zuilen die het mogelijk maken om niet-aanwezige artikelen of maten online te bestellen. Jochen M. Messerschmid: “In de bruidsmodebranche is de relatie tussen bruid en adviseur uiterst belangrijk.” Tina Jokisch ziet de digitale elementen hooguit op de achtergrond, als ondersteuning van de adviseur of als aanvullende inspiratie.

DEEL DIT BERICHT