ONAFHANKELIJK VAKBLAD VOOR DE BRUIDSMODE

Licht trekt bruiden aan

Verlichting – aantrekkelijk & efficiënt

De verlichting is in de bruidsmodebranche essentieel voor een verkoop­bevorderende presentatie en draagt ook bij aan de feelgood-sfeer. Verlich­ting is echter óók verantwoordelijk voor een groot deel van het elektri­citeits­verbruik, of meer dan 50 procent van de elektriciteitskosten, en energiebesparing heeft nog nooit zo urgent op de agenda gestaan als nu. Hoe kunnen aantrekkelijkheid en efficiëntie met elkaar worden verzoend? We geven de beste tips van experts. 

Het upgraden van conventionele verlichtings­oplossingen naar led-technologie wordt al lang erkend als de belangrijkste energie-efficiëntiemaatregel in de detailhandel. Tot 50 procent energie kan hiermee worden bespaard, en dat met korte terugverdientijden, aldus de website van het Duitse Klimaatbeschermings­offensief in de detailhandel. In de tussentijd loont het voor bedrijven de moeite om over te stappen op de nieuwste generatie led, want deze zijn de afgelopen jaren duidelijk efficiënter geworden. “De huidige led-sy­stemen zijn met een licht­opbrengst van 130 lumen per watt duidelijk efficiënter dan die van 15 tot 20 jaar geleden, die rond de 80 lumen per watt haalden”, legt Thorsten Birkenfeld uit, verlichtings­specialist bij het internationale winkel­inrichtingsbedrijf Dula. Maar niet alleen het verbruik en dus het kosten­voordeel, maar ook de kwaliteitswinst speelt een rol: “Omdat de nieuwe led-generatie uitstekende kleur­weergave-eigenschappen heeft, die met een colour rendering index of CRI tot 98 ver boven die van eerdere generaties liggen.”

Liefde op het eerste gezicht

En deze kleurweergave-eigenschappen zijn uitermate relevant voor de bruidsmodehandel, het assortiment moet immers meteen volledig tot z’n recht komen. Ter ver­duidelijking: de kleurweergave-index CRI is een schaal tussen 0 en 100, waarbij 100 het hoogst mogelijke niveau is en overeenkomt met natuurlijk zonlicht. Wie heeft niet meegemaakt dat verkoopadviseurs en bruiden de winkel uitstappen om bij daglicht te zien hoe het bruidsmode-item er ‘echt’ uitziet – de kleur, de stof, de textuur en alle andere details. “Om ervoor te zorgen dat dit alles het beste zichtbaar is in de winkel, moet de CRI een waarde van meer dan 90 hebben”, benadrukt Thomas Müller, Senior Manager International Business Development bij Oktalite Lichttechnik. Hij voegt eraan toe: “Oktalite biedt ook de Brillant Color-technologie aan met een CRI van 97, een echte aanrader voor bruidsmode.”

“De kunst is om de wittinten briljant te laten zijn en de bruid niet bleek te laten lijken.”

– Marco Hofer, Molto Luce

Niet alle wit is hetzelfde

Maar de kleurweergave-index is niet het enige relevante criterium. Om te kunnen onderscheiden of een trouwjurk puur wit of eerder crèmekleurig is, speelt ook de kleurtemperatuur een doorslaggevende rol. “Qua kleurtemperatuur is grofweg onderscheid te maken tussen warm wit, neutraal wit en koud, wit licht. We adviseren de bruidsmodebranche om een kleurtemperatuur van rond de 3.000 kelvin te gebrui­ken en nog steeds in het warmwitte bereik”, zegt Thomas Müller. Marco Hofer, verlichtingsspecialist bij Molto Luce, bevestigt: “Een conventionele lichtkleur, zoals gebruikt in de klassieke bruidsmodewinkel, zou hier niet helpen, omdat alle bruidsmode er dan egaal wit zou uitzien. Speciale lichte kleuren – bij Molto Luce Magic White genoemd – zetten trouwjurken perfect en kleurecht in de kijker. Met 3.000 kelvin, een CRI van meer dan 90 en het speciale lichtspectrum activeert Magic White de fluorescerende witmakers van de stoffen, waardoor een schitterend wit effect ontstaat dat de bruid niet bleek doet lijken.”

Bijpassende verlichtingsoplossingen

Het is daarom belangrijk om altijd de juiste verlichtings­oplossing voor de betreffende productgroep te kiezen. “Terwijl trouwringen van bijvoorbeeld goud ook goed tot hun recht komen met 3.000 kelvin, hebben die van zilver, platina en witgoud verlichting nodig met 6.500 kelvin, oftewel daglicht”, legt de Molto-Luce-expert uit. Hij voegt eraan toe: “Alles in de bruidsmodewinkel moet helder, sprankelend en glinsterend verlicht zijn. Omdat er in de trouwjurken zelf meestal veel glitter, steentjes en parels zitten, moet er geconcentreerd, gericht licht worden gebruikt – dus spotlights.” Zo koos de Weense bruidsmodesalon Romeo & Juliette voor de bijzonder energie­zuinige Mova M Track-railspot, met 31 watt vermogen, een uitstralingshoek van 40 graden en de bijzondere lichtkleur Magic White.”

Het kan ook zonder grote aanpassingen

Het goede nieuws voor retailers wiens winkelinrichting over het algemeen up-to-date is: het vervangen van de verlichting hoeft niet noodzakelijkerwijs gepaard te gaan met een ingrijpende renovatie. Veronika Leroux, marketingmanager bij LTS Licht & Leuchten: “Onze inbouwspots en downlights passen vaak zonder 

bouwkundige maatregelen in de bestaande plafonduitsparingen. Mochten deze te groot zijn, dan kan dit worden bijgesteld met compensatieringen. Onze licht­lijnsystemen zijn bovendien zeer marktconform. Wij bieden ombouwinzetstukken voor bijna alle in de detail­handel verkrijgbare montagerailsystemen. Zelfs bij Lichtkanal-producten worden alleen de inzetstukken verwisseld, de kanalen kunnen blijven.”

Voordelen van led-verlichting

  • Bruidsmode wordt op een eigentijdse manier gepresenteerd.
  • Elektriciteits- en onderhoudskosten dalen aanzienlijk.
  • Lampen met een lange levensduur hebben aanzien­lijk minder onderhoud nodig.
  • Led-lampen hebben een levensduur tot wel 50.000 uur.
  • Led-lampen ontwikkelen bijna geen stralingswarmte. Dit vermindert kwaliteitsverlies van de collecties. De airconditioning kan ook gedeeltelijk lager worden gezet.

bron: www.hde-klimaschutzoffensive.de

Liefst met lichtregeling

Tegelijkertijd benadrukt Veronika Leroux: “De led-verlichting moet worden aangesloten op een intelligent regelsysteem. Hierdoor is weer een flinke energie­besparing te realiseren.” Automatische lichtregeling betekent: de tech­niek ondersteunt de mens. Zo geven daglichtsensoren en/of timers signalen af die de verlichting afhankelijk van de ac­tuele tijd van de dag en het jaar aanpassen of dimmen na openingstijden. Bewegings­melders geven informatie over de aanwezigheid in speci­fieke plekken in de winkel, in aangrenzende ruimtes en gangen, zodat het licht niet onnodig (sterk) brandt. “Het is een misvatting dat lichtregelsystemen technisch complex en gecompliceerd zijn”, aldus de website van de klimaatbeschermingscampagne. 

Efficiënter werken

Ook bij de lichtregeling gaat de winst wat betreft efficiëntie hand in hand met voordelen op het gebied van presentatie. “Omdat de combinatie met voorprogrammeerbare scènes mogelijk is, die de winkelervaring sfeervol kunnen ondersteunen”, zegt Stefan Zander, persvoorlichter bij Signify. Overigens heeft het bedrijf ook een speciale oplossing voor de zeer goede witte presentatie van de producten, hier heet dat Philips PremiumWhite. Nieuwe led-spots van Signify zijn ook steeds onderhoudsvrien­delijker, zowel led-modules als drivers kunnen worden vervangen. Ook Molto Luce meldt dat led-modules nu vervangen kunnen worden: vroeger moesten spots volledig vervangen worden als ze uitvielen. Deze verdere ontwik­keling bespaart ook enorm veel materialen en geld.

Energiebesparende planningsaanpak

Maar niet alleen de techniek is doorslaggevend. “Het vereist een lichtplanning die individueel is afgestemd op de winkel of het winkelconcept, waarbij rekening wordt gehouden met de juiste verhouding van de lichtintensiteit, de opstelling en het aantal lampen”, benadrukt Thomas Müller van Oktalite. Ook Heiko Becker, Global Cluster Manager Outdoor/Community bij ERCO beveelt aan: “Om een ruimte helder te laten lijken, moeten de wanden verlicht zijn, omdat ze zich in het directe gezichtsveld van de klant bevinden. Momen­teel valt de verlichting echter vooral via het plafond op de vloeren. Als de muren echter met 100 lux worden verlicht in plaats van de vloeren, lijkt een ruimte drie tot vijf keer helderder. Dit betekent dat ongeveer de helft van de energie kan worden bespaard, terwijl tegelijkertijd een beter en helderder ruimtebeeld wordt gecreëerd.”

Elke winkel heeft highlights nodig

Aangezien mensen veel tijd doorbrengen in bruidsmode­winkels, moet de geaccentueerde basisverlichting ook worden aangevuld met decoratieve verlichting, vindt Stefan Zander van Signify. Andreas Hofer is het met Molto Luce eens en noemt als voorbeeld de bruidsruimte, oftewel de ruimte voor de kleedkamers. “Daar wachten de moeder en vriendinnen in een gezellige sfeer met een glaasje cham­pagne op de bruid. Zij moet de aandacht op zichzelf vest­igen, de ster zijn en er zin in hebben. Daarom wordt gewerkt met decoratieve blikvangers in de vorm van opvallende individuele lampjes. In het Romeo & Juliette-project werden stijlvolle accenten aangebracht met een grote ringlamp in bladgoud-look, de Silver Ring van Panzeri.”

Vermijd schaduwen

Last but not least richt Stefan Zander zich op de kleed­kamers en ruimtes voor de spiegels. “Het is essentieel om hier schaduwvorming te voorkomen. Frontale lichtinval kan de homogene verlichting ondersteunen. Onze Interact Retail Fitting Solutions zorgen voor de perfecte verlichting.”   

Foto van buidsjurken op een paslocatie.

DEEL DIT BERICHT