ONAFHANKELIJK VAKBLAD VOOR DE BRUIDSMODE

François Bodet: “Sommige voorjaarsbeurzen zijn gewoon te vroeg”

François Bodet, eigenaar van het Franse label Eglantine, raadt geconcentreerd inkopen op vakbeurzen aan. 

De productie- en logistieke ketens zijn de afgelopen drie jaar zwaar onder druk komen te staan. Hoe heeft u deze uitdagingen overwonnen?

“We hadden grote moeite om stipt op tijd te leveren. We hebben onze magazijncapaciteit verhoogd om te voldoen aan de strakke deadlines die onze klanten eisen en om onze productie­lijnen actief te houden. Om deze enorme uitdagingen het hoofd te bieden, zijn we helaas achterop geraakt bij het verminderen van onze CO2-uitstoot. De terugkeer naar normaal stelt ons nu echter in staat om dit project, dat al onze teams na aan het hart ligt, te hervatten. Al onze bruidsjurken en accessoires worden ontwikkeld in ons ontwerp­atelier in Bouzillé, in het westen van Frankrijk. De productie vindt in onze werkplaats of bij partners plaats, afhankelijk van de stijl, kwaliteit, productietechnologie, prijs en tijd.”

Wat zijn uw huidige levertijden?

“Onze levertijden verschillen per product. Voor accessoires en petticoats die in ons atelier worden gemaakt en waar we de mogelijkheid hebben om materialen op te slaan, hebben we momenteel een levertijd van een maand en kunnen we indien nodig nog sneller leveren. Voor japonnen waarvan we de materialen niet op voorraad hebben, rekenen we 90 dagen. Voor snelle leveringen hebben we een beperkte, speciale collectie ontwikkeld, ook daarin zijn we afhankelijk van de beschikbaar­heid van de materialen. Maar we hebben momenteel geen problemen met het leveren van alle bestellingen, ongeacht de bestemming.

Zijn de kosten gestegen?

“Net als de hele beroepsgroep hebben ook wij kostenstijgingen moeten accepteren. Dit heeft ons gedwongen om onze productieprocessen te optimaliseren. We hebben onze inkoop- en productiemethoden herzien, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van onze producten en diensten. Gelukkig hadden we investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen voor de daken van onze productiefaciliteit al afgeschreven. Met de opbrengst van de opgewekte elektriciteit hebben we een deel van de gestegen kosten kunnen opvangen. Dat heeft een positief effect gehad op onze prijzen.”

“De bruid wil een product tegen een lage prijs en met een snelle levering.”
– François Bodet, Eglantine

Zijn de prijzen van uw producten gestegen?

“We hebben de prijzen van onze producten voor het volgende seizoen niet verhoogd. Aangezien de cashflow van onze klanten nog kwetsbaar is, willen we hen op deze manier ondersteunen.”

Wanneer moeten retailers inkopen?

“Ik denk dat de lente de perfecte tijd is om in te kopen, zodat winkels de kans krijgen om terug te blikken op het seizoen. Naar mijn mening zijn de data van sommige regelmatig gehouden vakbeurzen echter te vroeg voor een groep retailers. Als de inkoopmomenten in een seizoen te ver uit elkaar liggen heeft dit een aanzienlijke impact op onze productiekosten. Het heeft voor ons geen zin om twee keer de­zelfde collectie te presenteren.”

Waar zouden de winkels hun bestellingen het beste plaatsen?

“Voor het uitzoeken van de collecties raad ik aan om te kopen op die beurzen, waar alle collecties gepresenteerd worden. Hierdoor kunnen klanten zich een paar dagen concentreren op hun aankopen. Als ze in meerdere perioden inkopen is het moeilijk om beslis­singen van enkele weken geleden nog goed in beeld te hebben. Bovendien besparen winkels tijd en geld door slechts naar één beurs te gaan. Online bestellen is nu een zeer goede mogelijkheid om de voorraden aan te vullen. We moeten echter oppassen dat we het contact tussen de winkels en de merken niet verliezen!”

Welke verbeteringen heeft u gepland in de productieketen?

“De productie van een trouwjurk is belastend voor het milieu. Het is absoluut noodzakelijk om onze im­pact op de planeet te verminderen. De bruid wil echter een product tegen een lage prijs en met een snelle levering. We moeten op al deze soms tegenstrijdige verzoeken reageren en dat kunnen we alleen doen door de hele productieketen erbij te betrek­ken. Het vergt forse invest­eringen om het materiaal- en energie­verbruik te kunnen opti­maliseren. Bij Eglantine zijn we bijvoorbeeld van plan om onze auto­matische meerlaagse snij­plotter om te bouwen naar een enkel­laagse snij­plotter, om tegemoet te komen aan de behoefte aan flexibili­teit en tegelijkertijd de snel­heid en kwaliteit van de snede te waarborgen. We moeten ook werken aan onze sourcing om de minimale bestel­hoeveel­heden van onze lever­anciers te verminderen. We moeten onze voorraden verkleinen om verspil­ling te voorkomen. Onze pro­ductie­methodes nemen we onder de loep, net als de opleiding van onze naai­sters, die op steeds gevarieerdere manieren moeten werken. De materiaal­keuze zal ook erg belangrijk zijn. We moeten rekening houden met de milieu-impact vóór de pro­ductie en later bij het vernietigen van het afval.”

Wat is uw persoonlijke wens voor de trouwmodebranche?

“Ons vak is boeiend. We hebben veel nieuwe uitdagingen te overwinnen!”

Foto van Francois Bodet, eigenaar van het Franse label Eglantine

DEEL DIT BERICHT