ONAFHANKELIJK VAKBLAD VOOR DE BRUIDSMODE

Eigenwijs en relevant

Het gesprek begon spontaan aan de koffie tijdens een bruidsmodevakbeurs. De eigenaresse van een bruidsmodezaak kwam een beetje zuchtend naast mij zitten. Ik vroeg haar of ze het lastig vond een keuze te maken uit de veelzijdige collecties. “Nee, helemaal niet”, zei ze overtuigend.

Het gesprek begon spontaan aan de koffie tijdens een bruidsmodevakbeurs. De eigenaresse van een bruidsmodezaak kwam een beetje zuchtend naast mij zitten. Ik vroeg haar of ze het lastig vond een keuze te maken uit de veelzijdige collecties. “Nee, helemaal niet”, zei ze overtuigend. “Alleen vinden ze mij allemaal eigenwijs. Dat voel ik gewoon. Ik kies niet de japonnen die iedereen kiest. Ik let veel meer op de japon dan op de prijs en ik zoek naar nieuwe designs en nieuwe modellen. Dat motiveert mij en de verkoopsters in ons team. Dan zijn wij allemaal enthousiast en dat voelen onze bruiden ook.” “Waarom dan die diepe zucht?”, vroeg ik haar. “Dat klinkt toch allemaal prima, wat is er dan zo eigenwijs?”

Ze antwoordde: “Omdat ik japonnen die bijvoorbeeld in de folder staan of in de reclamecampagnes komen, niet per definitie koop en dan probeert de fabrikant mij ervan te overtuigen dat ik dat wel zou moeten doen.” Ze vervolgde dat het niet alleen de fabrikanten waren die haar probeerden te overtuigen, maar soms ook haar eigen teamleden. “Ze krijgen dan vragen van de bruiden naar die japonnen uit de reclamecampagne. Maar ik denk dat het niet om die foto gaat.” Ik vroeg haar om uitleg. “Als een bruid bij ons in de winkel komt omdat ik een bepaald merk verkoop, neemt ze vaak een plaatje mee en natuurlijk denk je dan dat ze voor die japon gevallen is. Maar als je vraagt waarom juist die japon, ontdek je al snel dat het
merk haar aanspreekt, de speciale stijl en de voor haar passende sfeer van de fotografie.” Ze vertelde dat ze met die informatie verder kon. “Door mijn eigenwijze inkoop hebben wij japonnen van datzelfde merk die niet overal te koop zijn. Dat is voor een bruid erg belangrijk: ze wil graag bijzonder zijn op haar bruiloft. Wij bieden haar nog steeds de sfeer van het merk dat haar naar ons gebracht heeft.” En dus vroeg ze zich af: “Ben ik nu eigenwijs of koop ik in op een manier die voor onze bruiden relevant is, juist omdat wij oprecht anders kunnen zijn?”

Wat een mooi gesprek. Ik laat het antwoord op haar vraag aan u, juist omdat ik het zo belangrijk vind dat iedereen zijn eigenwijze antwoord mag hebben. Als er in onze branche geen ‘eigenwijzen’ zouden zijn, neemt elke keten het zo over.
Veel plezier en (eigen)wijsheid in het 2017 inkoopseizoen!

Rob Klaarenbeek

DEEL DIT BERICHT