Het algemeen geldende advies van Horst Rüter, hoofd van de afdeling onderzoek naar betaalsystemen en lid van de raad van bestuur van het EHI Retail Institute in Keulen, is: “Ons advies luidt dat retailers zowel contant geld als pinpassen moeten accepteren, en op locaties in de buurt van de grens moeten ze ook (prepaid) creditcards toestaan. Bruidsparen zijn meestal jongere, smartphone minded klanten, daarom is het ook slim om mobiel betalen mogelijk te maken.”
Martin Wülser, directeur van Tessa & Thomi Brautmode AG in het Zwitserse Thun, bevestigt dit. “Onze klanten passen zich aan ons aan wat betreft de betalingsmogelijkheden. We hoeven niet per se de nieuwste innovaties te bieden op dit gebied, maar we moeten wel bijblijven, bijvoorbeeld door mobiel betalen mogelijk te maken.”
Betalen met een pas
De voorkeur voor een betaalmethode verschilt per land. Volgens het Europa Payment Report van EHI domineren pinpassen momenteel in het verspreidingsgebied van Sposa Facts. Zwitserland heeft het grootste aandeel creditcards, maar ook in andere landen hebben (prepaid) creditcards een aanzienlijk marktaandeel verworven.
Het ongenoegen van de winkeliers over de hoge kosten van de betaalmaatschappijen blijft groot. In Duitsland zijn contant geld en de SEPA-incassoregeling (SEPA-ELV), betalen met een automatisch incassoformulier en handtekening, ook een belangrijke betaalmethode. In Nederland lopen we al jaren voorop als het gaat om pinbetalingen. In 2018 werd tweederde van alle betalingen met pin gedaan. En daarvan was ruim de helft contactloos. De meeste pinbetalingen worden in de supermarkt gedaan (40%) en de detailhandel volgt daarna met 20% van de pinbetalingen. Nederlanders zijn geen grootgebruikers van de creditcard: het aandeel creditcardbetalingen op het totale aantal betalingen was in 2018 0,5%.
(bron: betaalvereniging.nl)
Mobiel betalen steeds populairder
Horst Rüter merkt echter op: “Zowel winkeliers als consumenten hebben te maken met veel verschillende betalingsmogelijkheden. Er ontstaan nieuwe partijen en oplossingen zoals bijvoorbeeld Google Pay, Apple Pay, Bluecode of de mobiele betaalapps van kredietinstellingen.” In Nederland wordt mobiel betalen steeds belangrijker: in december 2019 werd bijna 10% van alle contactloze betalingen met een smartphone of een smartwatch gedaan.
(bron: www.pin.nl)
Wat brengt de toekomst?
Bij de zogenaamde innovatieve betaalmogelijkheden zijn twee varianten: contactloos en mobiel betalen. Bij contactloze betaling houdt de klant, in plaats van de pinpas of de creditkaart in een apparaat te steken, deze voor de lezer bij de kassa en wordt de betaling in enkele seconden voltooid. Voor bedragen tot 25 euro hoeft de klant geen pincode in te toetsen, bij bedragen daarboven wel. Deze betaalmethode is al volledig ingeburgerd in Nederland. De term mobiele betaling verwijst naar betalingen met een smartphone of smartwatch, dé betaalmethode van de komende jaren. “We verwachten dat de smartphone de kaart op middellange termijn zal vervangen”, meent Volkmar Boch van de betaaldienstverlener Payone (voorheen Ingenico).
“We verwachten dat de smartphone de kaart op middellange termijn zal vervangen.”
Volkmar Boch, Payone
Mobiel betalen met NFC
Om het voor klanten mogelijk te maken om ook met hun smartphone of hun smartwatch te kunnen betalen, is een betaalterminal nodig die NFC-geschikt is. NFC staat voor near field communication, de contactloze uitwisseling van data over een korte afstand. Betalen met een smartphone is zowel voor retailers als voor hun klanten net zo veilig en gemakkelijk als betalen met een pinpas. Terminals met een contactloos-betalen-logo zijn over het algemeen ook geschikt voor NFC-betalingen. De klant houdt zijn of haar telefoon tegen de pinautomaat, bevestigt de betaling met een code, vingerafdruk of gezichtsherkenning en de betaling wordt vervolgens op dezelfde manier afgehandeld als een contactloze kaartbetaling.
Mobiel betalen met QR-codes
NFC is niet de enige mobiele betaalmethode. Mobiel betalen met een QR-code is sinds vorig jaar in opmars in Nederland. In België wordt deze betaalmethode al vaker gebruikt: de winkelier print de QR-code op de bon, de klant scant de code met de bankapp op zijn of haar smartphone en het geld is overgemaakt. Het voordeel is dat hier geen betaalautomaat voor nodig is. Een nadeel voor de consument is dat deze betaalmethode relatief fraudegevoelig is. Raad uw klanten daarom altijd aan om goed na te kijken of het bedrag en het rekeningnummer klopt. Meer informatie over mobiel betalen vindt u op www.pin.nl en de website van Betaalvereniging Nederland: www.betaalvereniging.nl.