ONAFHANKELIJK VAKBLAD VOOR DE BRUIDSMODE

“Duurzaamheid belangrijkste modetrend”

De 49-jarige trendwatcher Irmie Schüch-Schamburek heeft een trendconsultingbureau, publiceert Oostenrijks grootste shoppingguide en doet voor 2015 een groot onderzoek naar gelegenheidskleding.

De 49-jarige trendwatcher Irmie Schüch-Schamburek heeft een trendconsultingbureau, publiceert Oostenrijks grootste shoppingguide en doet voor 2015 een groot onderzoek naar gelegenheidskleding.

Hoe ontstaan trends?
“Trends ontstaan eerst in creatieve niches, voordat ze de massamarkt bereiken. Momenteel is de belangrijkste modetrend duurzaamheid. Ik ben ervan overtuigd dat deze trend door zal zetten in alle aspecten van het leven.”

Wat betekent dat voor de bruidsmode?
“Het klinkt misschien controversieel, maar ik denk dat we een terugkeer gaan zien naar opnieuw draagbare jurken. Vroeger werd een dirndl-jurk zo gemaakt dat hij jaren mee kon groeien. Daarvoor gebruikte men sieraden waarmee je de jurk kon aanpassen en veranderen. Ik ben ervan overtuigd dat deze ontwikkeling ook in de bruidsmode gaat plaatsvinden. Bij een aantal kleinere ontwerpers zijn dit soort jurken al verkrijgbaar!”

Denkt u echt dat een bruidsjurk na de bruiloft in een andere vorm nog een keer gedragen zal worden?
“Bij confectiemode is dat natuurlijk een beetje moeilijker, maar toch zal deze bruid zich ook vroeg of laat afvragen hoe haar jurk later nog een keer gebruikt kan worden. Het is wellicht mogelijk om de jurk om te bouwen to cocktail- of baljurk. Dat is natuurlijk alleen rendabel bij de luxere bruidsjurken. Vaak is echter alleen al de theoretische mogelijkheid tot hergebruik voldoende als verkoopargument voor de bruid.”

U spreekt in uw seminar over klanten die geen compromissen willen sluiten. Wat bedoelt u daarmee?
“De klant –en dat weten bruidsmodespecialisten zelf het allerbeste–wordt steeds mondiger. De verwachtingen die aan een winkel worden gesteld, zijn enorm. De bruid is niet meer bereid compromissen te sluiten.”

Hoe kan de branche met deze klanten omgaan?
“De klant moet zich als persoon erkend voelen. Dit vereist niet alleen vakkennis, maar ook een zekere psychologische expertise. De adviseuse in de bruidsmodespeciaalzaak heeft kennis van de trends nodig om de bruid te kunnen laten zien waarom een bepaalde jurk haar perfect staat.”

De branche klaagt erover dat de bruid eenvoudigweg niet kan beslissen…
“Als een bruid niet kan beslissen, dan heeft dat verschillende oorzaken. De belangrijkste is de al eerder genoemde ontbrekende kennis van de trends in het verkoopproces. Als de bruid niet kan beslissen, ligt het meestal aan het feit dat ze het gevoel heeft dat ze geen voldoende en betrouwbaar verkoopadvies aangeboden krijgt.”

Ligt het niet aan de jurken?
“Nee, zeker niet! De fabrikanten zijn niets tekortgeschoten bij het ontwerpen van prachtige japonnen. Ik denk dat het meer ligt aan het feit dat sommige bruidsmodezaken heel oubollig zijn. Ik vergelijk de bruidsmodebranche graag met de sieradenbranche. Ook daar zijn juweliers die er grote moeite hebben om met hun tijd mee te gaan.”

Hoe moeten bruidsmodespeciaalzaken in de toekomst te werk gaan?
“Ze moeten op zoek gaan naar nieuwe dingen, in alle richtingen. Dat geldt voor hun reclame-uitingen, maar ook voor de uitstraling van de winkel. Het is belangrijk nieuwe segmenten te vinden en ideeën te ontwikkelen. De bruid is jong en toekomstgericht. De branche moet zich bewust worden van de communicatievormen die de bruid van nu aanspreken. Ik bedoel dat communicatie niet alleen draait om het geschreven en gesproken woord, maar ook alle andere zintuigen die de bruid toepast om een positieve mening te vormen over een aanbieder.
Daarbij gaat het om socialmedia-projecten tot de decoratie van de etalage.
Ik vind ook dat de bruidsmodebrochures veel moderner vormgegeven kunnen worden. Ze zijn meestal zo oneindig saai!”

Hoe belangrijk is networking eigenlijk?
“Heel belangrijk! De bruidsmodespeciaalzaken moeten een goed idee krijgen van waar de bruid shopt. Veel bruidsmodewinkels werken samen met andere lokale partners zoals bloemisten, weddingplanners of stylistes.
Maar het is belangrijk om jezelf regelmatig de vraag te stellen: ‘zijn dit de juiste bedrijven? Passen ze bij nog ons?’”

DEEL DIT BERICHT