ONAFHANKELIJK VAKBLAD VOOR DE BRUIDSMODE

Dr. Christian Mikunda: Ontketen het gevoel van glorie

Fantastische trouwjurken en -pakken zijn één ding. Maar er is meer nodig om de klanten van vandaag en morgen te inspireren. Winkeldramaturg en ervaringsdeskundige Dr. Christian Mikunda gebruikt internationale voorbeelden om uit te leggen welke 'onbewuste' invloed het winkeldesign op de koopbeslissing kan leveren. Daarna vertellen zes retailers over hun favoriete plekken en services in hun winkels - allemaal gecreëerd met veel persoonlijkheid.

Dr. Christian Mikunda weet wat een omgeving speciaal maakt. De afgestudeerde theater- en filmwetenschapper wordt beschouwd als de grondlegger van de ‘strategische dramaturgie’. In een interview met Sposa Facts vertelt hij over het belang van enscenering in de trouwmodebranche.

“Hypnoesthetics – The ultimate seduction in marketing, retail and architecture”, dat is de titel van het nieuwste boek van de succesvolle auteur Dr. Christian Mikunda. Daarin schrijft de ervaringsdeskundige: ‘Iedereen die ooit heeft geprobeerd de perfecte film te regisseren of de perfecte winkel te ontwerpen, weet dat je zulke dingen niet honderd procent kunt plannen. Je kunt alleen maar proberen om zo goed mogelijk te begrijpen wat er in mensen omgaat.’ In feite draait het om hun verlangen om ‘zichzelf en de wereld zo intensief mogelijk te voelen’. De drijvende kracht achter de strategische dramaturgie is het versterken van dat effect.

Opeens prinses

Het maakt niet uit hoe, waar en wanneer vrouwen zijn gesocialiseerd, hun brainscript – oftewel het scenario in hun hoofd – is generatielang in wezen erg vergelijkbaar en stabiel gebleven als het gaat om het onderwerp huwelijk. ‘Opeens een prinses’, zo omschrijft dr. Christian Mikunda het idee van de mooiste dag in hun leven, iets waar zelfs kleine meisjes van dromen. Voor de trouwmodebranche betekent dit: het gaat om de glorie, om het gevoel van grootsheid te laten ontstaan door een passend design.” En dat vereist bepaalde emotionele elementen.

Best practice bij Hänsel & Gretel

Jaren geleden woonde Christine Rührlinger, directeur van Hänsel & Gretel Bridal and Evening Wear in Gunskirchen, Oostenrijk, één van Christian Mikunda’s seminars bij. Nu certificeert hij haar als ‘best practice’ voorbeeld. Dat begint met de ‘moderne vorm van tempelarchitectuur’ van het vrijstaande gebouw. Drie zuilen voor het buitenterras van Hänsel & Gretel zien eruit als pilaren. Binnen, achter de voordeur, openbaart zich een lange gang die ‘hoogte, diepte en breedte’ uitstraalt en waarlangs de bruid en haar entourage als het ware naar binnen schreiden. “Vooral het lopen is belangrijk”, benadrukt de adviseur, want daarmee is het brainscript gediend, namelijk het beeld van naar het altaar lopen aan de arm van je vader en/of toekomstige echtgenoot. Bij Hänsel & Gretel staat aan het einde van deze gang een decoratieve opstelling van de bruid en bruidegom, onder een met bloemen versierde huwelijksboog. De duidelijke boodschap: dit pad leidt naar het doel.

Shanghai als reisadvies

Christian Mikunda reist constant de wereld rond op zoek naar nieuwe ontdekkingen, waaronder het organiseren van educatieve zoektochten met retailers die daarbij  de theorie en de inspirerende live-beleving combineren. Zijn indruk: “Shanghai is het epicentrum voor bruidsmodewinkels, gevolgd door Tokio – en dan komt er lange tijd niets.” Het is de moeite waard om Nanjing East Road in Shanghai of Tiger Hill Wedding street in de naburige stad Suzhou – het zogenaamde Venetië van het Oosten – te verkennen. Neolith is de naam van een van de winkels in Shanghai die bijzonder de moeite waard is en wordt gekenmerkt door wit marmer. Een andere winkel, het Wedding House Dream Castle, biedt onder meer een grote verscheidenheid aan decors voor bruidsfoto’s, waarbij de kroonluchter in een van de kamers zo laag hangt dat hij zeker op de foto staat.

Vera Wang-shops als rolmodel

In Tokio heeft dr. Christian Mikunda the Grace Cathedral, een ongewijde, pure evenementenlocatie met de uitstraling van een gotische kathedraal. “In Azië kiezen bruidsparen vaak voor kerkelijke huwelijken, hoewel de meeste mensen boeddhist zijn”, vertelt de expert over de aandacht op deze ‘heilige glorie’. Ook spannend vanuit zijn oogpunt: de winkels van de Amerikaanse designer Vera Wang. “Terwijl de meeste winkels wit zijn, gaat zij voor het contrast met zwart. Dat laat de bruidsmode echt stralen.” Ook verlichte trappen of bordessen behoren tot de – in dit geval koninklijke – glorie-elementen. De bruid verheffen, daar draait het om op de dag der dagen – niet alleen qua design, maar idealiter ook door een warme en waarderende gastheerhouding, besluit Christian Mikunda.

Portrait photo Christian Mikunda

DEEL DIT BERICHT