ONAFHANKELIJK VAKBLAD VOOR DE BRUIDSMODE

Dani Clará: “We besteden veel tijd aan de innovatie van onze stoffen!”

Hij is de zoon van de oprichtster van het bedrijf, Rosa Clará. In een gesprek met Sposa Facts praat hij over innovatie, milieuvriendelijkheid en technologie in de bruidsmode-industrie.

Neem ons mee naar het verleden: Hoe begon het verhaal van bruidsmodemerk Rosa Clará en welke rol speelde uw moeder daarbij?

“Mijn moeder heeft het bedrijf 29 jaar geleden opgericht, toen ze inzag dat er een grote leemte was in de bruidsmode-sector. Ze opende haar eigen kleine boetiek. Met haar unieke en elegante ontwerpen, die gemaakt waren van hoogwaardige stoffen, groeide de vraag meteen.”

Welke sleutelelementen hebben bijgedragen aan het internationale succes?

“In de loop der jaren hebben we ons continu ontwikkeld en altijd geprobeerd in contact te blijven met de moderne bruiden van vandaag. We zijn trouw gebleven aan onze identiteit en ons engagement voor kwaliteit. Ik denk dat dit ons heeft geholpen om succesvol te groeien in Spanje, Europa en de hele wereld. Door het creëren van andere merken en collecties konden we andere markten binnen de sector verkennen, vooral dankzij de diversificatie van stijl- en prijsaanbod. Momenteel zijn we vertegenwoordigd in 83 landen met ongeveer 4.000 verkooppunten.”

Hoe heeft u internationaal voet aan de grond gekregen?

“Het is belangrijk om de cultuur van elk land te begrijpen. We hebben medewerkers uit de landen waar we strategisch wilden uitbreiden in het team opgenomen en de beste bruidsmodewinkels in elk land geselecteerd. We bouwen langdurige relaties op en passen ons product aan de vraag aan, zonder onze identiteit te verliezen. Vertrouwen en de partnerschappen die we hebben, zijn voor ons ongelooflijk belangrijk.”

Hoe ziet het creatieve proces eruit?

“Ik zou niet zeggen dat er altijd een exact creatief proces is, omdat de inspiratie soms voortkomt uit een creatieve idee of een ongelooflijke nieuwe stof die we vinden. We hebben een toegewijd ontwerpteam dat mode ademt en leeft – en niet alleen bruidsmode. Het team werkt hard om ontwerpen te ontwikkelen die actueel en trendzeker zijn. En we moeten ons productteam niet vergeten! Zij leggen zich toe op het zoeken naar nieuwe en hoogwaardige stoffen. We werken hand in hand om ideeën te koesteren en ontwerpen te perfectioneren. Natuurlijk staat mijn moeder nog steeds 100% achter het creatieve proces en niets komt in de collecties zonder haar definitieve goedkeuring en finishing touch.”

Hoe beïnvloedt de Spaanse cultuur de ontwerpen van Rosa Clará?

“Misschien is één van de grootste invloeden van de Spaanse cultuur de toewijding aan vakmanschap en kwaliteit. Onze stoffen en patronen zijn ongelooflijk belangrijk voor ons en we hechten er veel waarde aan. We nemen de tijd om de beste stoffenbeurzen ter wereld te bezoeken. Het is voor ons erg belangrijk om constant te innoveren en ons aan te passen.”

Hoe waarborgt u de uniciteit van uw bruidsjurken in deze competitieve markt?

“We besteden veel tijd en onderzoek aan de innovatie van onze stoffen en patronen en letten voortdurend op verbetering. Tegenwoordig zoeken bruiden naar kwalitatief hoogwaardige, comfortabele en goed passende jurken. En dat is precies wat wij bieden! Onze strategie om trouw te blijven aan de merkidentiteit en DNA heeft ons in staat gesteld om ons te onderscheiden van de rest van de markt.”

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor uw bedrijf?

“Gelukkig is de bruidsmodebranche een maatwerkindustrie, waardoor we nauwelijks overtollige voorraden hebben zoals in de fast fashion. We werken voornamelijk samen met stoffenproducenten die milieubewust zijn in hun productieproces en vermijden massaproductie. We zijn erin geslaagd het merendeel van onze dagelijkse bedrijfsactiviteiten digitaal af te handelen. Bovendien plannen we de bouw van een nieuw kantoorgebouw en we werken eraan om dit zo milieuvriendelijk mogelijk te maken.”

Hoe heeft de rol van technologie zich in uw bedrijf ontwikkeld?

“Technologie stelt ons in staat om gemakkelijker dan ooit te communiceren en relaties te onderhouden. We hebben partners over de hele wereld, maar met digitale conferentieruimtes speelt afstand nauwelijks nog een rol. Onze toeleveringsketen en ons magazijn zijn efficiënt en gestroomlijnd, wat een betere controle en traceerbaarheid mogelijk maakt.”

Hoe deelt u de verantwoordelijkheden met uw moeder?

“Gelukkig werken mijn moeder en ik heel goed samen. We zijn ook niet dagelijks betrokken bij elkaars verantwoordelijkheden. Voor mij is het heel belangrijk om van mijn moeder te leren en het erfgoed dat zij heeft gecreëerd voort te zetten. Ze heeft me in verschillende functies binnen het bedrijf laten werken om ervoor te zorgen dat ik een grondig begrip heb van hoe alles werkt. We proberen werk en privé gescheiden te houden, maar er zijn natuurlijk veel overlappingen.”

Wat was uw meest memorabele ervaring in de bruidsmodebranche tot nu toe?

“Het eerste moment dat in me opkomt, is het ontmoeten van mijn vrouw Anne-Marie! Ze werkt niet in ons bedrijf, maar wel in de bruidsmodebranche. We zijn afgelopen juni getrouwd en het proces dat leidde tot de bruiloft was een van de mooiste en intiemste momenten die ik tot nu toe in mijn bruidsmodecarrière heb meegemaakt. Hoewel ik niet betrokken was bij het ontwerpen van haar trouwjurk – de medewerkers hielden alles ongelooflijk geheim – was de sfeer in ons bedrijf en de vreugde van zowel Anne-Marie als mijn moeder heel bijzonder.”

Hoe gaat u om met trends in de bruidsmode-industrie?

“De bruiden van nu hebben een veel dieper begrip en een grotere passie voor mode dan ooit tevoren. Ik geloof dat onze aandacht voor couture en prêt-à-porter-mode – en niet alleen voor bruidsmode – ons een duidelijk concurrentievoordeel geeft.”

Welke toekomstplannen heeft u?

“Ons huidige doel is om onze merken te versterken in de markten waar we aanwezig zijn en onze aanwezigheid in deze markten te vergroten door voortdurende marketing- en merkinvesteringen met onze langjarige partners. Persoonlijk is mijn lange termijn doel om de verkoop in de Verenigde Staten en Azië te laten groeien.”

Hoe houdt u de balans tussen traditie en innovatie?

“We kunnen traditionele elementen in onze ontwerpen behouden, omdat we nog steeds veel ambachtelijke productietechnieken toepassen. Ons Franse Chantilly-kant, dat we gebruiken voor onze couturecollecties, wordt bijvoorbeeld gemaakt op een houten kantenframe uit de 18e eeuw. De machine is zo zwaar en kwetsbaar dat onze partner in het zuiden van Frankrijk eromheen moest bouwen om deze niet te beschadigen. We zouden natuurlijk een andere leverancier kunnen kiezen, en misschien zouden de bruiden het ook niet merken, maar we hebben bewust gekozen om dit traditionele kant in onze moderne ontwerpen te integreren.”

A photo with Rosa Clará and Dani Clará in a bridalstore

DEEL DIT BERICHT