ONAFHANKELIJK VAKBLAD VOOR DE BRUIDSMODE

Casualisering: Vloek of zegen?

Corona heeft de opkomst van casualisering duidelijk versterkt: kleding wordt over het algemeen meer casual en sportief. Wat betekent deze trend voor de bruidsmodebranche? We vroegen het experts uit onze branche.
FOTO Roberto Vicentti

Sonja Jonkers, Casablanca

“Casualisering betekent voor mij comfort en dus een perfecte pasvorm. Bij Casablanca zorgen we daarvoor met een technisch optimale snit. We omarmen losse, lichte, vloeiende stoffen. Ook stretch is hierbij een sterke troef. Casablanca biedt allerlei mogelijkheden op het gebied van individualiteit. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een trouwjurk uit onze collectie geheel naar wens van de bruid aan te passen. Ook is er variatie wat betreft de basisdetails van de jurken – zoals strikken, bandjes of rokken. Ik ben ervan overtuigd dat pasvorm het allerbelangrijkste is. Bruiden moeten zich direct comfortabel voelen in hun jurk. Er zal zeker niet één dresscode overheersen. Wat een bruidspaar draagt, hangt af van hun levensstijl. Daarom bieden we bij Casablanca verschillende merken aan: Beloved is erg jong, fris en easy going. Casabanca gaat meer in de richting van de traditionele bruid. Onze rode draad is opvallend, verrassend en erg creatief.”

casablancabridal.com

Andja Bakula, Haus der Braut

“Casualisering dringt door in eigenlijk alle aspecten van ons leven. De nieuwe generatie gaat in sneakers en sweaters naar een meeting. Ook de jonge bruiden die bij ons komen zijn op zoek naar een casual boho-jurk met een spijkerjasje en sneakers. De bruidegom past zich vervolgens aan zijn bruid aan en draagt dan ook  geen klassiek trouwpak. Meerdere factoren komen samen in de bruiloftsmode: wat is de mening van het paar over traditie en religie? Hoe ga je trouwen? Wat is het budget? Ik denk echter wel dat er in elke bruid een prinsesje huist. In mode worden trends vanuit de samenleving gelijk weerspiegeld. Ik denk dat we allemaal op de “casualiseringstrein” moeten stappen. Je hoeft echter niet gelijk vooraan te staan. De coronacrisis heeft momenteel grote impact op beslissingen. De onzekerheid over wat er morgen kan gebeuren maakt veel bruidsparen angstig. De bruiloften worden met een kleinere groep gevierd, casualisering is een natuurlijk gevolg van de omstandigheden.”

hausderbraut.de

Marian van der Leij, Elements Bridal

“De bruiden die bij mij komen zijn op zoek naar trouwjurken die erg comfortabel zijn om te dragen en waarin ze zich meteen prettig voelen. Bij ons hebben klanten de keuze uit tops, rokken, accessoires en jurken om hun outfit mee samen te stellen – vergelijkbaar met hoe je een doordeweekse garderobe combineert. Maar mijn klanten willen nog steeds wel een “echte” trouwjurk. Tops, zoals de wikkelblouses uit de Jazz by Modeca-collectie, zijn erg populair. Deze kunnen na de grote dag worden gedragen als onderdeel van een casual outfit. Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor steeds meer bruiden – ze willen hun uitgaven voor zichzelf rechtvaardigen. Een complete bruidsoutfit kost in mijn winkel ongeveer € 1.500. Hiervoor krijgen mijn klanten bijvoorbeeld een stijlvolle basisjurk van soepele crêpe en daaroverheen een blouse die ze na de bruiloft weer kunnen dragen om hun eerste huwelijksverjaardag te vieren.”

elementsbridal.nl

Florian Wortmann, Club of Gents

“Voor ons is casualisering een absolute zegen. We zijn blij dat we kunnen spelen met nieuwe silhouetten en stoffen, met name in de bruidsmodebranche. Casualisering zorgt ook voor een verschuiving in de productgroepen: het vest wordt steeds sterker en accessoires zoals bretels en petten worden belangrijker. Volgend jaar is onze collectie erg kleurrijk. Groen in salie- en eucalyptustinten en kersenrood bereiken de mannenmode.”

cg.fashion

Hiltrud Becher, Lohrengel

“We begrijpen de hype van casualisering als een gevolg van corona. Als bruidsparen trouwden, deden ze dat in een klein gezelschap met zorgvuldig uitgekozen gasten, van wie sommigen alleen via een videocall aanwezig konden zijn. Bruiloften vonden plaats in de buitenlucht, in schuren of in tuinen met paviljoens. Bruiloften gingen in 2020 terug naar de essentie en daar past casualisering bij. Waarom voor één dag evenveel geld in een outfit steken als vóór corona, als de rest van de dag het motto ‘reduce to the max’ geldt? We begrijpen het. Maar, en daar zijn we door en door bruidsmodeprofessionals voor en eigenaren van een bedrijf dat al meer dan 50 jaar bestaat: wij zijn bruidsmodefabrikanten uit de grond van ons hart. We willen bombastisch kunnen denken omdat we creatief zijn, omdat we dromen willen laten uitkomen. En daarom is casualisering – ondanks ons begrip – deels ook een vloek. Sommige bruiden focussen hun kledingstijl op de essentie: hoogwaardige stoffen, kant, applicaties, evenwichtig geproduceerd. De kernwoorden voor 2022: kwaliteit, ervaren producent, waardevol en duurzaam. Ze vervangen de trends van de laatste jaren, die draaiden om hoger, sneller en verder. Bruiden gaan op zoek naar outfits die passen bij hun figuur. Tegelijkertijd zijn trouwjurken een constante waarde  waar  we in woelige tijden graag aan vasthouden.”

lohrengel.com

Manon Sikkema, Atelier Sikkema

“Pas sinds kort is het assortiment van ons atelier in Gent overgegaan op bruidsmode. Onze collectie is minimalistisch en omvat rokken, jurken en broeken. Onze klanten willen hun kleding langer dan een dag dragen. Dat is moeilijk met een lange witte rok, maar tops en truien werken prima. Onze bruiden in spe hanteren een minimalistische stijl en dat willen ze graag uitdragen op hun bruiloft. We zijn begonnen met feestkleding op maat in ons atelier, maar de vraag naar bruidskleding nam enorm toe. Veel klanten wilden onze jurken in het wit. Momenteel verkopen we truien en sjaals vrij goed, vooral aan bruiden die een top of blouse combineren met een rok. Ze kiezen voor een pullover in plaats van een klassieke stola.”

sikkema.be

Veerle Praet, Couture Veerle Praet

“Casual bruidsmode was altijd aanwezig in mijn collectie. Het biedt me de mogelijkheid om ook na de bruiloft contact te houden met mijn klanten. Als ze na de bruiloft een kledingstuk nodig hebben, sterke basics die vaker gedragen worden, komen ze bij mij terug in mijn atelier in Brugge. Deze vraag is recentelijk toegenomen. Bruiden zijn op zoek naar persoonlijk advies en goede kwaliteit. Ik vrees dat de situatie pas in 2022 weer normaal wordt. Dan zullen bruidsparen weer helemaal los gaan wat betreft hun bruidskleding. Trouwjurken, inclusief alle romantische details zoals slepen, volumineuze rokken, kant en sluiers, zijn dan weer gewild. Mensen zullen zo blij zijn dat ze hun grote dag eindelijk weer goed kunnen vieren!”

veerlepraet.eu

DEEL DIT BERICHT