ONAFHANKELIJK VAKBLAD VOOR DE BRUIDSMODE

Amandine Ohayon, Pronovias: “Ik ben een pragmatische dromer”

Het is drie jaar geleden dat ze begon en sindsdien heeft ze ontzettend veel bereikt. Sposa Facts sprak met Amandine Ohayon, CEO van Pronovias, over de toekomst van bruidsmode én haar nieuwste plannen voor Pronovias en de Noord- en Oost-Europese hub in Huizen.

Terugkijkend op de afgelopen drie jaar als algemeen directeur van Pronovias – wat waren uw beste en belangrijkste momenten?

“Ik wil in het bijzonder de acquisities van de Italiaanse Nicole Fashion Group en Ladybird noemen. Ik werk heel nauw samen met Carlo Marco Cavallo, CEO van Nicole, we vullen elkaar simpelweg aan en zijn een bijna complementair team. Hetzelfde geldt voor de overname van Ladybird vorig jaar. Ik heb Olaf van den Brink van Ladybird vaak ontmoet in de afgelopen anderhalf jaar sinds de opening van onze hub in Nederland. We hebben samen veel klanten bezocht en veel gereisd. Ik heb echt veel geleerd en ik ben erg trots dat we de regionalisering met onze hubs zo succesvol hebben kunnen ontwikkelen. Naast de hub in Huizen hebben we ook onze kantoren in de Verenigde Staten, China en Italië uitgebreid. Voor mij is het belangrijk om nauw samen te werken met klanten en op hun behoeften in te spelen. Mijn motto is: de directie moet daar zijn waar onze activiteiten de klanten bereiken! We hebben ons ook gericht op meer digitalisering, wat natuurlijk een continu proces is.”

Wat is de volgende stap met #WeDoEco?

“Het tweede grote succes voor mij persoonlijk was de lancering van de #WeDoEco-campagne. We maken hier echt een 360°-product dat volledig volgens duurzame criteria is geproduceerd. Onze #WeDoEco-collectie is een groot succes bij de consument. We krijgen zoveel feedback op sociale media. Consumenten, vooral in Noord-Europa, zijn milieubewust bij het voorbereiden van hun bruiloft. Bij Pronovias zien we dit als een langetermijnproces. Van de nieuwe 2022-collecties die we eind maart hebben gepresenteerd, is 30 procent van de jurken duurzaam geproduceerd. Ons doel is om ervoor te zorgen dat 50 procent van de collecties het eco-label zal dragen. Naast onze inzet voor het milieu blijven we ons vooral concentreren op de kwaliteit van het design en van de bruidsjurken. Daarom gaat dat proces stap voor stap. We denken dat we op dit gebied echt een verschil kunnen maken. Milieubewustzijn is echter in elk land heel anders: in Engeland, de Verenigde Staten of zelfs Zuid-Europa is duurzaamheid niet altijd zo’n belangrijk thema.”

Hoe ondersteunt Pronovias retailers bij hun digitaliseringsprocessen?

“We lanceren momenteel ons e-learningplatform. Daar zijn gemakkelijk te begrijpen tutorials voor bruidsmodespeciaalzaken te vinden waarin veel over onze producten wordt uitgelegd. We hebben het zo neergezet dat het bijna net zo eenvoudig is als het aanzetten van Netflix. Storytelling is erg belangrijk in het verkoopproces. Onze tutorials leggen in korte tijd veel uit. Deze informatie kan eenvoudig worden gebruikt in het gesprek met de bruiden.”

In maart is het nieuwe pand in Huizen geopend. Wat zijn jullie daarmee van plan?

“Ja, eindelijk is onze hub in Nederland verhuisd. We zijn blij dat we daar ook een nieuwe showroom hebben kunnen openen. Naast onze digitale showrooms, die we direct aan het begin van de coronacrisis hebben gelanceerd, is er eindelijk weer de mogelijkheid om face-to-face met onze klanten te spreken. Ik denk dat een showroom met ruime openingstijden veel mogelijkheden biedt voor onze retailers om coronaproof in te kopen. Zij kunnen een paar uur in de showroom komen en worden hier goed verzorgd, maar hoeven bijvoorbeeld niet te overnachten. We hebben nog meer regionale showrooms gepland voor de komende maanden, in totaal zes in Duitsland, één in Oostenrijk en één voor Nederland en België. Ook kunnen de klanten ons bezoeken tijdens Interbride in Düsseldorf.”

Wat wordt er aangeboden in de showrooms?

“Vanaf nu worden daar alle collecties gepresenteerd. We zijn gewoon ontzettend blij dat we onze klanten weer persoonlijk mogen verwelkomen. Ook is er de mogelijkheid om trainingen te boeken. De complete teams zijn uitgenodigd, dus niet alleen de inkopers of de eigenaren van de bruidsmodeboetieks!”

De eerste shop-in-shop in Duitsland werd geopend in Laue Festgarderobe in Tellingstedt. Is Pronovias van plan om er daar meer van te openen?

“De samenwerking met Laue verloopt erg goed. Deze samenwerking is eigenlijk meer dan een shop-in-shop-systeem. We luisteren heel gericht naar de ervaringen op locatie en nemen deze bijvoorbeeld mee in onze designs. We plannen meer shop-in-shops met onze Diamond Customers, zonder de exclusiviteit uit het oog te verliezen.”

Wat kunnen we in de toekomst van Pronovias verwachten?

“In ieder geval staat de bruid bij ons centraal! Met Alden Misolas hebben we een uitstekende nieuwe ontwerper in het team. In de toekomst zullen we de hubstructuur van ons bedrijf blijven uitbreiden en versterken. We zoeken dan ook naar sterke leiders in onze internationale markten zodat alles wat we in Nederland hebben opgebouwd, ook in andere regio’s kan worden overgenomen. Onze investeringsfocus zal liggen op marketing, productie en design. De hoogste prioriteit is en blijft de kwaliteit van elke individuele bruidsjurk.”

Het onderwerp empowerment van vrouwen is erg belangrijk voor u. Waarom?

“Dat klopt, empowerment van vrouwen is heel belangrijk voor mij. Onze klanten zijn vrouw en 86 procent van onze medewerkers is vrouw. We willen dat meer vrouwen leidinggevende posities krijgen. Daar zijn we al relatief succesvol mee en we hebben een directieteam met een nagenoeg gelijkwaardige vertegenwoordiging. Daarnaast hebben we Spaanse verpleegsters tijdens corona van gezichtsmaskers voorzien en we hebben campagne gevoerd tegen huiselijk geweld. De Spaanse regering heeft ons destijds benaderd, omdat huiselijk geweld een groot probleem is in Spanje. We bieden bijvoorbeeld een eigen traineeprogramma aan voor vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld.”

En wat doen jullie voor de mannen?

“Trouw aan het motto: ‘Achter elke succesvolle vrouw staat een sterke man’ bieden wij onze mannelijke collega’s bijvoorbeeld ouderschapsverlof en flexibele werktijden aan.”

Hoe ziet u persoonlijk de toekomst?

“Ik ben een pragmatische dromer en ik ben er heilig van overtuigd dat de toekomst voor de bruidsmode rooskleurig is. We zullen een tijd als de gouden jaren twintig van de vorige eeuw gaan meemaken. Dit jaar misschien nog niet, want de consument is nog steeds erg onzeker, maar over uiterlijk twee tot drie jaar vieren we weer grootse en uitbundige feesten. We gaan sterker uit deze crisis komen! Voor veel bedrijven is de situatie op dit moment natuurlijk niet eenvoudig. Maar wij als Pronovias staan tijdens alle ups en downs zij aan zij met de detailhandel en streven naar een zeer nauwe samenwerking. Dat houdt me ’s nachts wakker! Als we kijken naar de veerkracht en positieve energie waarmee bruiden deze tijden doormaken, dan kunnen we veel van ze leren. Deze bruiden willen feest vieren!”

Welke invloed heeft corona gehad op de samenstelling van de collecties?

“Natuurlijk hebben we onze collecties aangepast aan deze nieuwe tijd en daarom bieden we eenvoudigere jurken aan met een goede prijs-kwaliteitverhouding.”

www.pronovias.com

DEEL DIT BERICHT