ONAFHANKELIJK VAKBLAD VOOR DE BRUIDSMODE

Alessandra Rinaudo: Hoe managet zij het creatieve team van Pronovias?

Ze wordt beschouwd als een van de belangrijkste bruidsmodeontwerpers ter wereld: Alessandra Rinaudo is hoofdontwerper van Pronovias Bridal en creatief directeur van de Pronovias Group. Hoe krijgt ze het voor elkaar om een team van meer dan vijftig creatievelingen te motiveren?
Hoe ziet een typische dag er voor u uit? Neem ons mee.

“Ik zou mezelf omschrijven als min of meer georganiseerd. Elke dag bij Pronovias is anders en dat is precies wat ik zo leuk vind aan mijn werk. Ik reis veel, niet alleen het woon-werkverkeer tussen Milaan en Barcelona, waar het hoofdkantoor van de Pronovias Group te vinden is, ik reis – althans dat deed ik vóór corona – de hele wereld over. Ik heb deze flexibiliteit nodig en neem de tijd voor wat echt belangrijk is. Het gaat namelijk niet alleen om het ontwerpen van bruidsmode, het gaat om het creëren van samenhangende collecties.”

Welke rol speelt uw eigen Pronovias Ateliercollectie in uw leven?

“Een heel grote. Atelier Pronovias is onze couturecollectie, hiermee kunnen we laten zien wat we kunnen en welke kwaliteit we leveren. De ideeën voor de fotoshoot, die door de dramatische rode achtergrond van rode, stoffen rozen aan Italiaans theater doet denken, komen ook van mij en weerspiegelen mijn passie voor opera en theater. Maar voor mij zijn alle collecties belangrijk: St. Patrick, White One, Pronovias én Ladybird. We zijn wereldwijd aanwezig met de Pronovias Group en presenteren voor elk bruidsmodemerk een aparte merkboodschap, eentje die we niet alleen helder definiëren, maar óók visualiseren.”

Wat vindt u het belangrijkste in een trouwjurk?

“Ik ben ervan overtuigd dat de perfecte pasvorm het allerbelangrijkste is. Ik wil dat bruiden zich op hun trouwdag zo comfortabel voelen, dat ze niet meer over hun trouwjurk na hoeven te denken. De japon moet hen een gevoel van absolute veiligheid geven.”

Hoe ziet een typische vergadering er voor u uit?

“We hebben in totaal tien ontwerpers die op hun beurt weer hun eigen teams leiden. Elk label heeft z’n eigen, zeer bekwame creatieve professionals. Boven alles zijn we verenigd door onze liefde voor hoge kwaliteit en onze houding ten opzichte van lichaamsdiversiteit en sociale diversiteit. In de meetings bespreken we vooral onze strategie en hoe we die in de praktijk kunnen brengen. Wat ik vooral doe is een strategie uitzetten wat betreft de opbouw van de collectie. Bijvoorbeeld: het aantal romantische bruidsjurken of de hoeveelheid boho-trouwjaponnen die in de collectie zullen worden opgenomen. Ik zorg ervoor dat we geen bruidsmode maken die niet meer relevant is, maar juist de ontwerpen waar de markt op dit moment om vraagt. Hierin is Thomas Vasseur mijn grote steun en toeverlaat.”

Vinden de vergaderingen digitaal of in levenden lijve plaats?

“Voornamelijk op ons hoofdkantoor in Barcelona. Daar ben ik vaak, op de werkvloer hebben de meetings een heel andere drive.”

Wat beschouwt u als uw belangrijkste taak?

“Het stellen van prioriteiten. En die verschuiven natuurlijk continu. Onze creativiteit is gebaseerd op perfecte organisatiestructuren, want uiteindelijk moeten de levertijden worden nageleefd. Maar daarnaast is bijvoorbeeld het #wedoeco-project een project dat mij nauw aan het hart ligt.”

Hoe lang werkt u al in de branche? En hoe houdt u uw inspiratie en motivatie optimaal?

“Ik heb mijn hele leven in de trouwbranche gewerkt. Ik groeide op tussen bruidsjurken, als kind en tiener bracht ik uren met mijn moeder in de studio door. Ik ben altijd gefascineerd geweest door de kostbare stoffen in de bruidsmodewinkel van mijn moeder. Toen we de Nicole Fashion Group oprichtten, was het al mijn droom om bruidsmodeontwerper te worden en collecties te creëren waar bruiden over de hele wereld hun droomjapon zouden kunnen vinden. Dit is voor mij nog steeds een grote drijfveer. Ik ben omringd door een geweldig team, met hen werken geeft me energie en we motiveren elkaar. De inspiratie voor de bruidsmodecollecties komt van over de hele wereld. Zo is de huidige Pronovias Eden-collectie geïnspireerd op Eden, het verloren paradijs van de ongerepte natuur. Tegenwoordig zoek ik een verbintenis met de schoonheid van de natuur en neem ik bruiden mee naar adembenemende plekken vol harmonie en sereniteit.”

Veel bruidsmodeboetieks klagen momenteel over een hoog verloop of een slechte sfeer in het team. Hoe gaat u persoonlijk om met uitdagingen binnen het team?

“Ten eerste is teamwork iets dat je met de dag verbetert. Het kan een uitdaging zijn om met verschillende achtergronden, culturen en mentaliteiten te werken. Vaak is het de interpretatie die voor problemen zorgt. Ten tweede is niemand perfect. We mogen nooit oordelen en eigenlijk alleen praten over zaken die het werk aangaan, niet over de persoon zelf. Ik geloof dat respect voor elkaar cruciaal is voor een goede sfeer, ook als we het hebben over verbeteringen en veranderingen. Respect en wederzijds vertrouwen zijn sleutelwoorden, alleen daarmee kun je een goed team neerzetten. Maar de belangrijkste zaken zijn passie, empathie en de juiste instelling. In bruidsmodeboetieks zoeken bruiden niet alleen naar de perfecte japon, maar ook naar een goede sfeer en ondersteuning op een cruciaal moment in hun leven. Het is onze missie om hen gelukkig te maken!”

Welk advies zou u bruidsmodewinkels willen geven?

“Als het bedrijfsleven voor uitdagingen staat, kan het inhuren van een coach een goede optie zijn. Een neutrale kijk op de business helpt vaak. Maar het is belangrijk om de coaching aan te passen aan de realiteit van het bedrijf en het bestaande team. Kleine, continue veranderingen op detailniveau kunnen op lange termijn een groot verschil maken.”

Hoe ondersteunt u als onderdeel van de Pronovias Group de digitalisering in bruidsmodewinkels?

“Digitalisering was dit jaar een van de prioriteiten van de Pronovias Group. Tijdens de pandemie hebben wij onze bruidsmoderetailers digitale afspraken aangeboden, om het eerste contact met de bruiden zeker te stellen. We netwerken daarnaast dagelijks met talloze bruiden op onze zeer succesvolle social mediakanalen en bieden onze retailpartners hiermee een geweldig platform aan. Onze digitale showroom, die we aan het begin van de pandemie opende toen er geen beurzen plaatsvonden, is zeer modern en geeft onze retailers de mogelijkheid om rond te kijken zoals op een beurs. Vorig jaar lanceerden we de e-service, waar bruidsmodespeciaalzaken gemakkelijk de actuele voorraad kunnen bekijken en in een mum van tijd nieuwe bruidsjurken kunnen bestellen. In hetzelfde systeem bieden we ook onze state-of-the-art aanpasmogelijkheden. Bij veel bruidsjurken kan de halslijn, rug of mouwen worden gewijzigd, zodat de bruid een op maat gemaakte japon draagt. Het duurt slechts enkele minuten om deze bestelling te voltooien. Ook de Pronovias-website is vorig jaar vernieuwd en biedt veel nieuwe functies, zoals onze winkelbanners en de afsprakentool. Bruiden kunnen afspraken maken met hun favoriete bruidsmodespeciaalzaak in hun regio. Dit is een mooie kans voor onze bruidsmoderetailers om extra afspraken in te plannen.”

www.pronovias.com

DEEL DIT BERICHT