ONAFHANKELIJK VAKBLAD VOOR DE BRUIDSMODE

10 tips voor de perfecte winkelinrichting

Ze bestiert acht Lilly-winkels in Scandinavië en tien in Duitsland: Betina Braengaard Tolstrup, een van de drie CEO’s van Lilly. Ze heeft zich gespecialiseerd in de inrichting van de bruidsmodeketen en daarom vroeg Sposa Facts naar haar tien belangrijkste tips voor de perfecte winkelinrichting.

Ze bestiert acht Lilly-winkels in Scandinavië en tien in Duitsland: Betina Braengaard Tolstrup, een van de drie CEO’s van Lilly. Ze heeft zich gespecialiseerd in de inrichting van de bruidsmodeketen en daarom vroeg Sposa Facts naar haar tien belangrijkste tips voor de perfecte winkelinrichting.

1. Look & feel

Hoe kunnen bruidsmodespecialisten ervoor zorgen dat hun winkelinrichting een duidelijke boodschap uitstraalt?

“Om een duidelijke boodschap uit te stralen, is het belangrijk om een eigen stijl te hebben, herkenbaar door de keuze van kleuren, stoffen en materialen. Gebruik niet meer dan drie à vier kleuren en stem deze goed op elkaar af. Wanneer er gekozen wordt voor een roze kleurpalet, wat heel romantisch is en goed bij bruidsjurken past, is het belangrijk om daar ook een contrastkleur bij te gebruiken.”

2. Afspraken

Waar moeten winkeliers op letten bij het maken van afspraken?

“Vooraf is het belangrijk om helder te krijgen wie er precies komt passen. Daarom moet men goede vragen stellen bij het maken van de afspraak, zoals de kledingmaat, maar ook de stijl van de bruiloft. Ook heel belangrijk: het aantal mensen dat meekomt met de bruid. Soms nemen bruiden erg veel mensen mee, dat kan een uitdaging zijn. Mijn tip is dan om voor deze bruid een avondafspraak in te plannen of de bruid simpelweg te adviseren niet meer dan vier mensen mee te nemen. 
Toch moeten de moeders, zussen en vriendinnen commercieel niet onderschat worden. Zij zijn potentiële klanten voor gastenmode, accessoires en wellicht ook bruidsmode. Daarom is het belangrijk om de bruid en haar gevolg hartelijk te ontvangen. Bij iedere afspraak moet de styliste de naam van haar bruid kennen en ook interesse tonen in de andere dames. 
Voorafgaand aan de afspraak wordt de pasruimte voorbereid met het juiste aantal stoelen, glazen en drankjes. Zo kan de styliste direct aan de slag met de pasafspraak en gaat er geen kostbare tijd verloren. Een ervaren en goed geïnformeerde styliste maakt een op de voorkeuren van de bruid afgestemde selectie, zodat de bruid die samen met haar aanhang kan bekijken. Het gebeurt bij ons zelden dat een bruid in haar eentje een japon uit komt zoeken.”

3. Etalage

Heeft u tips voor de etalage?

“Om voor een rustige en stijlvolle presentatie te zorgen, is het belangrijk dat de etaleur zorgt voor een rustige etalage. Liever weinig poppen, dan een overvolle etalage. De kleuren van bijvoorbeeld de avondjurken moeten goed bij elkaar én de stijl van de geëtaleerde bruidsjaponnen passen. Iedere pop moet netjes aangekleed zijn. Dat betekent dat de japonnen de juiste maat moeten hebben en netjes gestreken zijn. Alle jurken en poppen zouden volledig afgestyled moeten zijn met bijbehorende accessoires, zoals een sluier, ceintuur, haaraccessoires en schoenen.
De bruidsaccessoires kunnen mooi gepresenteerd worden op een schap. Ook hiervoor geldt de regel: less is more. Richt de etalage het liefst meerdere keren per maand opnieuw in om er zo voor te zorgen dat deze aantrekkelijk is voor voorbijgangers. En uiteraard zijn een schone vloer en voetplaten een vereiste.”

4. Rekken

Hoe moeten de jurken en accessoires getoond worden?

“Of de bruidsjurken in plastic hoezen opgehangen moeten worden, hangt af van de locatie van de winkel. Als een winkel aan een drukke straat met veel auto’s gevestigd is, is het verstandig om de japonnen extra te beschermen, bijvoorbeeld met hoezen. De jurken moeten zo ingehangen worden, dat het rek niet overvol toont. 
Onze accessoires presenteren wij apart in mooie vitrinekasten en schappen, met een spotlight erop. Maar ze komen het beste tot hun recht als ze in vol ornaat op een pop getoond worden.”

5. Kleedruimte

Wat zijn uw tips als het gaat om formaat, licht en spiegels?

“Het beste formaat voor een kleedruimte is twee bij twee meter, maar dat is niet voor iedere winkelier haalbaar. Een goed alternatief is dan om een flexibele kleedruimte te creëren, bijvoorbeeld met mooie gordijnen aan rails aan het plafond. Een grote kleedruimte kan ook met een gordijn in tweeën gedeeld worden, zodat twee bruiden tegelijkertijd kunnen passen. 
Het licht in de winkel is van groot belang. Wij gebruiken graag LED-verlichting, waarmee je daglicht nabootst. En natuurlijk is een passpiegel die past bij de stijl van de winkel een onmisbaar item.”

6. De aanhang van de bruid

Wat voor zitmogelijkheden moet ik hebben voor de aanhang van de bruid?

“Een gezellige zithoek met een salontafeltje bij de pasruimte zorgt voor een knusse sfeer. Zo creëert men meteen een privéruimte voor de bruid en haar gasten. Extra stoelen kunt u bijvoorbeeld in het magazijn bewaren, of, als het in de stijl van uw winkel past, in het interieur integreren. Wij bieden onze gasten water, koffie en bubbels aan, waar vaak dankbaar gebruik van wordt gemaakt.”

7. Kleding van de stylistes

De stylistes: in bedrijfskleding of eigen kleding?

“Stijlvolle, verzorgde kleding is bij ons een vereiste. Doordeweeks verzorgen onze stylistes hun eigen outfit. Op zaterdag en tijdens evenementen dragen we vaak allemaal zwart met een gemeenschappelijk kenmerk, bijvoorbeeld een rood kleuraccent. Dat kan dan een rood sjaaltje, rode nagellak of een rode corsage zijn.”

8. Geur en muziek

Waar moet men op letten?

“Wij hechten veel waarde aan rustige loungemuziek en een lekkere frisse geur in de winkel. Daarmee wordt de romantische sfeer nog eens benadrukt. Daarbij zorgen verse boeketten voor een gezellige, huiselijke uitstraling.”

9. Bruidsjurkpresentatie

Hoe kunnen de gepaste jurken optimaal geshowd worden?

“De pasruimte is een belangrijke plek, waar de uitgekozen bruidsjurken geshowd worden en emoties de vrije loop worden gelaten. Er moet een echte feel-good-sfeer neergezet worden. Daarom vinden wij het belangrijk dat ook de pasruimtes stijlvol en gezellig ingericht zijn. Bij iedere pasruimte hebben we een voetstuk staan, om de lengte van de japonnen tot hun recht te laten komen. Dat zorgt voor een betere presentatie van de gepaste jurken.”

10. Aftersales

Wat doet Lilly om van bruiden merkambassadrices te maken?

“Wij krijgen vaak liefdevolle bedankkaartjes en e-mails met foto’s van bruidsparen. Die foto’s krijgen een ereplekje in onze winkels. De bruiden die komen passen, krijgen zo een beeld van de individuele jurken en de verschillende stylingmogelijkheden. Veel bruiden maken foto’s tijdens het passen. Als ze die op Instagram zetten, vragen we of ze ons willen taggen. Extra persoonlijk is het als de bruid om een foto vraagt met

DEEL DIT BERICHT